Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Brottsutredning mot poliser i Johan-fallet

Publicerat torsdag 28 januari 2010 kl 05.00
Foto: Bo-Göran Bodin/privat. Montage: SR.

Uppdaterad: 12:50
Det har funnits så allvarliga brister i polisen utredning av Johan Liljeqvist-fallet att åklagare nu startat en brottsutredning mot de poliser som jobbat med ärendet.

– Jag undersöker om det begåtts några tjänstefel, säger överåklagare Björn Ericson.

Vilka tjänstemän är det du tittar på?

– Det vill jag inte gå in på.

Det handlar om att Göteborgspolisen efter det våldsamma polisingripandet mot Johan Liljeqvist bröt mot reglerna i polisförordningen som säger att åklagare omedelbart ska kopplas in. Först efter fem dagar informerades åklagaren om händelsen.

Under nästan en vecka fanns det ingen förundersökningsledare i fallet. Det innebar att viktiga som skulle skett direkt i utredningen aldrig blev av.

– Jag vill titta på omständigheterna kring när själva överföringen gjordes från polisenheten från vår disciplinenhet, att det var ett tidsglapp där som jag ville undersöka var det berodde på.

Det fanns en fördröjning?

– Ja.

Det som hände i Göteborg är en repris av vad som hände i Karlstad för 15 år sedan efter polisingripandet mot Osmo Vallo.

I det fallet tog det ett och ett halvt dygn innan Karlstadspolisen informerade åklagaren. Fördröjningen  innebar att Osmo Vallo-utredningen i praktiken havererade direkt. Det säger Mats Svegfors som utredde Osmo Vallo-fallet för regeringens räkning.

– Det som man inte gör inledningsvis kan inte kompenseras i efterhand, säger han.

Det går inte att reparera?

– Nej det går nästan inte att reparera, det är därför passiviteten var så förödande i det här fallet.

Rättsläkaren har slagit fast att Johan Liljeqvist död har samband med polisingripandet. Ändå har ingen av de inblandade poliserna åtalats.

Ekot har tidigare granskat fallet och hittade då stora brister i den nedlagda förundersökningen. Fallet togs då upp igen, med en ny åklagare.

Den utredningen pågår fortfarande, men den nye åklagaren har dessutom startat en brottsutredning mot de poliser som tidigare varit inblandad i Johan Liljeqvist-utredningen. Den nya utredningen sköts av poliser i Malmö.

Johans flickvän Nelia säger att det hänt som många märkliga saker efter Johans död, att hon helt trappat tron på rättsväsendet.

– Det har gått så långt nu och det har varit så mycket skit att jag inte orkar mer nu, säger hon.

Göteborgspolisen har avböjt att kommentera, eftersom det nu pågår en brottsutredning.

Bo-Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".