Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Polisen ska ta krafttag mot miljöbrott

Publicerat tisdag 2 februari 2010 kl 05.50

Åklagarmyndigheten och Rikspolisstyrelsen ska i vår införa en ny strategi för att bättre bekämpa miljöbrottsligheten, framför allt de grövre brotten.

Utredningar om miljöbrott kräver specialkunskap som ofta saknas hos polisen i dag. Samtidigt får de specialutbildade poliser som finns ofta syssla med andra typer av brott, säger chefsåklagare Mats Palm, chef vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. 

– Man behöver bli bättre på att hitta metoder för att finna den mer allvarliga och ibland den gränsöverskridande brottsligheten. Med dagens system har vi inga effektiva metoder, säger Mats Palm.

I dag är det nästan aldrig polisen själv som upptäcker miljöbrott. Medan polisen bedriver aktiv spaning när det gäller narkotikabrott och människohandel sker det så gott som aldrig när det gäller miljöbrott. Istället inleds utredning oftast efter anmälan från tillsynsmyndigheterna. På det sättet är det inte säkert att man upptäcker de grövsta miljöbrotten.

– Det beror på att man inte har någon tradition och kunskap på det här området egentligen. Det beror också på den organisation som många stycken finns inom polisen, Mats Palm.

För ett par år sedan fick miljöåklagarna en ny organisation. Den innebär att åklagarna numera får syssla med enbart miljöbrott. Men det går i otakt med polisorganisationen, där har inte samma förändring skett.

– Vi vill då kunna få polisen att freda sina resurser från den här bekämpningen av brottslighet som vi har gjort inom åklagarmyndigheten, det är väldigt viktigt som vi ser det, säger Mats Palm.

Vilken typ av brottslighet är det framförallt man ska rikta in sig på?

– Den mer allvarliga miljöbrottsligheten som genererar mycket pengar som vi är övertygade finns i Sverige. Det handlar om olika fall av avfallshantering som genererar mycket pengar, det handlar om citesbrott, alltså handel med utrotningshotade djur och växter.

Bland förslagen finns att en gedigen utbildning om miljöbrott ska ingå i polisens grundutbildning, att man inrättar jourverksamhet för miljöbrott hos polisen och att man upprättar en handlingsplan för gränsöverskridande miljöbrottslighet.

– Under tidig vår hoppas vi på att rikspolischefen och riksåklagaren ska skriva under den här strategin och att vi tidigt under våren ska sjösätta verksamheten, säger Mats Palm.

Är den här strategin någon typ av bevis på att man ser allvarligare på miljöbrottslighet än vad man gjort tidigare?

– Det är en tydlig trend tycker jag, arbetet med den gemensamma strategin är också en tydlig signal på att myndigheterna vill och kommer att ta det här på allvar, vi kan bli mycket bättre än vad vi är idag, det finns mycket att göra, säger chefsåklagare Mats Palm, chef vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".