Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Jobb och ekonomi i fokus för Obama

Publicerat torsdag 28 januari 2010 kl 06.06
Obama höll sitt State of the Union-tal. Foto: Tim Sloan/Scanpix.

USA:s president Barack Obama höll inatt sitt första så kallade State of the Union-tal inför den amerikanska kongressen. Han talade i över en timme och tyngdpunkten i talet låg på den amerikanska ekonomin och på att försöka göra något åt den höga arbetslösheten.

Men presidenten försökte också gjuta nytt liv i frågan om en ny sjukvårdsförsäkringsreform.

När president Obama i sitt nästan 70 minuter långa tal sa att jobben måste bli vårt viktigaste fokus under 2010 reste sig även hans politiska motståndare och applåderade.

Arbetslösheten i USA har legat kring tio procent en längre period nu och har blivit en stor politisk belastning för Obama. Bland annat vill han satsa ytterligare 30 miljarder för att hjälpa småföretag. Han uppmanade också kongressen att så fort som möjligt sätta ihop ytterligare jobbskapande förslag.

En annan bit av den dominerande ekonomiska delen av talet handlade om hur USA ska få bukt med det enorma budgetunderskottet.

Obama sa att han genom en exekutiv order nu kommer bilda en tvärpolitisk kommission som ska komma med förslag hur man ska få bukt med det. Presidenten återupprepade också sitt förslag om att från och med nästa budgetår genomföra en treårig utgiftsfrysning på vissa områden i den statliga budgeten.

Men trots det allt större fokus på ekonomin så försökte Obama också använda talet till att få fart i sjukvårdsfrågan igen.

– Vi behöver fortfarande en sjukvårdsförsäkringsreform, sa president Obama och uppmanade både republikaner och demokrater att återigen se över de förslag som finns, men som strandat sedan demokraterna förlorade ett viktigt senatsval från någon vecka sedan.

I talet upprepade han också behovet av ny lagstiftning när det gäller klimathotet och lovade också att under det kommande året försöka ta bort förbudet för homosexuella att tjänstgöra i militären.

Det var med andra ord tydligt att Obama i talet försökte rikta in sig både mot de demokratiska kärnväljarna, men också mot de många oberoende väljare som spelar en allt viktigare roll i den amerikanska väljarkåren.

Obama erkände också att han och hans regering gjort misstag under sitt första år och Obama försökte också genom talet slå an en positiv ton inför kommande år.

– Ett nytt årtionde stundar, vi ger inte upp, jag ger inte upp, låt oss föra drömmen framåt och göra den här unionen stark ännu en gång, avslutade presidenten sitt tal.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".