Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
konjunkturbarometern

Växande optimism om ekonomin

Publicerat torsdag 28 januari 2010 kl 09.49

Både företag och hushåll har fått en mer optimistisk syn på det ekonomiska läget, visar den senaste konjunkturbarometern från Konjunkturinstitutet (KI).

Den så kallade barometerindikatorn, som mäter det totala stämningsläget bland företag och hushåll, steg med drygt två enheter mellan december och januari till 103,4.

Konfidensindikatorn för näringslivet steg med 15 enheter mellan tredje och fjärde kvartalet 2009. Indikatorn har nu stigit med närmare 40 enheter från bottennivån under första kvartalet 2009, och ligger nu klart över det historiska genomsnittet, enligt KI.

Även hushållens konfidensindikator ligger över det historiska snittet efter en uppgång med ytterligare en knapp enhet mellan december och januari. Detta indikerar enligt KI att "hushållens syn på det ekonomiska läget är något mer positiv än normalt".

Inflationsförväntningarna stiger något. Hushållen räknar nu med prisökningar på tolv månaders sikt med 2,4 procent, jämfört med 2,3 procent i december.

KI anser att den samlade konjunkturbilden är i stort sett oförändrad jämfört med i december. BNP-tillväxten under 2009 väntas blir något sämre än vad institutet tidigare har trott, men prognosen för 2010 års tillväxt är oförändrad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".