Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Estland hoppas på euro nästa årsskifte

Publicerat fredag 29 januari 2010 kl 11.05
Foto: Christer Fridén/SR.

Den estniska regeringen hoppas kunna införa eurovalutan nästa årsskifte. Regeringen har nu slagit fast ett ekonomiskt program som skall göra att landet kan byta den estniska kronan mot euro år 2011.

Trots att landet är inne i en ekonomisk kris är finansminister Jürgen Ligi säker att det kommer att lyckas.

– Det mesta jobbet är redan gjort, säger finansminister Jürgen Ligi, men ännu återstår en del saker, främst att hålla ner budgetunderskottet.

De länder som vill införa euron som valuta måste uppfylla flera villkor, de så kallade konvergenskriterierna.

För Estland är det budgetunderskottet som är den största stötestenen. Det får inte vara större än tre procent av bruttonationalprodukten.

Den världsomfattande ekonomiska tillbakagången har drabbat de tre baltiska staterna hårt, men Estland har klarat sig bäst. Man började tidigare än Lettland och Litauen hålla hårt i statsutgifterna så budgetunderskottet har inte varit lika svindlande högt som hos de baltiska grannarna.

Finansminister Ligi vill inte betygsätta eller jämföra med grannarna men framhåller att Estland har fört en stram, och som han uttrycker det, ansvarsfull ekonomisk politik.

Därför kan landet nu till skillnad från Lettland och Litauen sikta på att införa euron det kommande årsskiftet. Vad beträffar budgetunderskottet räknar man med att inte bara få ned det, utan redan år 2013 ha ett budgetöverskott.

Av de övriga kraven klarar Estland både målet om låg inflation och låg statsskuld. Statsskulden är enligt finansministern den lägsta i hela Europa. Några problem med växelkursen har landet inte eftersom den estniska kronan redan är knuten till euron.

Christer Fridén, Tallin
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".