Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Alla som kan kritiserar banker"

Publicerat fredag 29 januari 2010 kl 07.37
Jacob Wallenberg. Foto: Staffan Sonning/SR.

Jacob Wallenberg, ordförande i Wallenbergsfärens maktbolag Investor, ger sig nu in i debatten om hur man ska undvika framtida finanskriser. I en intervju med Sveriges Radio anklagar han politiker och debattörer för populism, och säger att det saknas en balanserad debatt.

– Just nu så har det kanske blivit en mera populistisk underton, och det tror jag inte gagnar någon i det långsiktiga perspektivet.

Hur då populistisk? 

– Just nu så är det ju så att alla som kan ägnar sin tid och energi åt att kritisera banker på olika sätt, och jag tror inte att det gagnar en djup och seriös diskussion om hur banker ska fungera i samhället, säger Jacob Wallenberg.

Jacob Wallenberg deltar i årets upplaga av jättemötet World Economic Forum i Davos, i Schweiz. Här diskuterar 2 500 affärsmän, politiker och experter vägen vidare ur krisen. 

Många representanter för världens näringsliv har varit kritiska mot de politiska åtgärderna. De har framfört oro för att bankmarknaden riskerar att bli överreglerad. 

– Jag delar den helt och hållet, i kriser så har vi alltid en tendens att ta i för mycket och sen får man kompensera senare.

Du har varnat för att tillväxtmöjligheterna minskar på grund av det här, hur tänker du då?

– Det är självklart så att om vi begränsar bankernas utrymme att bedriva sin verksamhet då kommer de ytterst att kunna låna ut mindre pengar, och i så fall kommer de företag som inte får låna pengar inte kunna utvecklas lika snabbt och väl som de hade hoppats och det betyder mindre ekonomisk tillväxt och färre arbetstillfällen, säger Jacob Wallenberg.

I Sverige har finansminister Anders Borg mycket starkt kritiserat bonuskulturen. Så jag frågar Jacob Wallenberg vad han tycker om Anders Borgs sätt att arbeta med finanskrisens följder.

– Jag upplever att många politiker i hela världen just nu kritiserar banker, och jag ser fram emot att vi lämnar den diskussionen och går in i den här djupare diskussionen.

Är bonusar en del av populismen?

– Absolut, att göra gällande att bonusar har skapat de problem vi ser idag är att gå för långt, de är en delförklaring.

Men du kan förstå att en del folk är arga?

– Så som det presenteras i media kan jag förstå det, men nu vet jag ju av erfarenhet att ofta så är bilden lite mer komplicerad än den populistiska bilden, säger Jacob Wallenberg.

Staffan Sonning, Davos
staffan.sonning@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".