Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Osäkert opinionsläge i ny mätning

Publicerat fredag 29 januari 2010 kl 07.48
Klicka för grafik

Uppdaterad: 12:30
Det stora gapet mellan de politiska blocken ser nu ut att minska, enligt en opinionsundersökning publicerad i dag.

Även om minskningen inte är statistiskt säkerställd så indikerar minskningen ett hetare politiskt läge, säger Niklas Källebring på opinonsinstitutet Synovate som har gjort mätningen.

– Jag tror att vi kommer att få se ett allt tightare läge mellan blocken ju närmare valdagen vi kommer.

Varför?

– För att valen brukar bli ganska jämna i Sverige, säger Niklas Källebring.

Niklas Källebring på Synovate konstaterar att ingen förändring i dagens mätning, som publiceras i Dagens Nyheter och Sydsvenskan, är statistisk säkerställd.

Minskningen av gapet mellan den rödgröna oppositionen och den borgerliga alliansen oppositionen är för liten för det.

Enligt mätningen har de rödgröna 48,6 procent och den borgerliga alliansen 45,7 procent.

Framtiden får alltså visa om minskningen av gapet håller i sig eller är tillfällig.

Även Arne Modig på Novus Opinion, vars januarimätning visade på ett stort underläge för de borgerliga partierna, tror dock att dagens Synovatemätning visar på en förändring i väljarstödet.

– Jag tror att vi kan vara på väg in i en ny fas där gapet minskar. Det har kommit till en ny aktivitet och ny energi i debatten, med de här partiduellerna och utspel i olika sakfrågor, och att vi därför kan vara på väg mot en situation där blockskillnader utjämnas, säger Arne Modig.

Opinionsinstitutet Novus Opinon sammanställer de stora opinionsmätningarna i slutet av varje månad för Ekots räkning och där lär januari visa på ett tydligt övertag för de rödgröna, säger Arne Modig.

– Jag tror att de kan ligga något lägre än det låg i december, det vill säga det värde som ligger nu, det sammantagna intrycket av den här månaden men inte någon stor dramatik. Det är två saker man kan säga. Nej, gapet har inte fortsatt att öka utan det har snarare minskat. Det här tyder på viss minskning. Det blir det sammantagna intrycket utav januari, säger Arne Modig, Novus Opinion, som varje månad sammanväger opinionsmätningarna för Ekots räkning.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".