Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Körskoleelever krävs på extra pengar

Publicerat fredag 29 januari 2010 kl 12.01
Utan körkortstillstånd får man inte övningsköra.

Körkortstillstånden har blivit försenade för tusentals elever. Nu visar det sig att vissa elever som redan betalat avgiften för tillståndet krävts på pengar på nytt.

– Det kan komma sig av att vi inte känner till betalningsinformationen och då när ärendet har kommit upp har vi debiterat dem eftersom det inte framgår att de redan har betalat, säger Katarina Fröberg, som är chef för körkortsenheten.

Före årsskiftet sökte man körkortstillstånd hos länsstyrelserna. Och för att få tillståndet i tid, informerades eleverna om hur viktigt det var att också avgifterna betalades när ansökan sändes in.

Själva tillståndet kostar 220 kronor, sedan tillkommer också avgift för handledare vid privat övningskörning.

Men sedan årsskiftet är det Transportstyrelsen som utfärdar körkortstillstånd, och man fick överta mängder av pågående ärenden från länsstyrelserna.

Omkring hälften av länsstyrelserna har inte meddelat Transportstyrelsen vilka som betalat. Därför har vissa sökande fått en ny faktura på avgiften från Transportstyrelsen.

– Men vi rättar till det, antingen om medborgaren hör av sig eller om det kommer upp i vår avstämning, så det finns ingen som behöver lida skada av det här.

Men det är väntetider för eleverna?

– Ja, det kan i värsta fall om vi har debiterat dem bli en liten fördröjning innan vi har stämt av och ser att det faktiskt är betalt.

Transportstyrelsen har satt in extrainsatser för att ta hand om alla ärenden nu i övergången.

Men för trafikskolorna blir det förseningar, och bilskolläraren Salam al Sadi får låta eleverna träna inne på körskolans gård.

– Hon får bara köra här för hon har inte körkortstillstånd, och det är ett måste när man kör ut på vägarna. Vi håller oss här så länge.

Vad tänker du om dröjsmålet?

– Det är inte rätt. De har ansvaret, oavsett om de flyttar eller vad som händer. Dröjer det länge är det inte bra för någon.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".