Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kina vill jaga pirater utanför Somalia

Publicerat fredag 29 januari 2010 kl 15.07

Kina säger sig vara villigt att ta på sig en större roll i kampen mot pirater utanför Somalias kust. Piraterna har blivit ett allt större hot mot kinesiska transportfartyg, ändå är den kinesiska militärens ökade engagemang utomlands fortfarande ett känsligt ämne.

Besluten om att den kinesiska flottan ska börja delta officiellt i ett internationellt samarbete mot pirater utanför Somalias kust ska ha fattats på ett möte i Bahrain förra veckan, det bekräftas nu av mötesdeltagare från flera länder.

Att Kina formellt går med i det internationella samarbetet skulle också innebära att man kommer att få ansvar för det roterande ordförandeskapet i den organisation som koordinerar de militära operationerna utanför Somalia.

En högt uppsatt chef inom den kinesiska marinen föreslår dessutom att Kina för första gången ska sätta upp en permanent flottbas för att underlätta expeditionerna som Kina började sända ut förra året för att skydda fraktfartyg.

Farlederna utanför Afrikas kust blir allt viktigare för Kina i takt med att råvaruimporten från Afrika ökar. Förra året betalade ett kinesiskt rederi omkring 3,5 miljoner dollar till somaliska pirater för att släppa det kapade fraktfartyget Dexin.

Men medan internationella medier har rapporterat sedan i går om Kinas planerade ökning av det militära engagemanget utanför Somalias kust, så är det fortfarande inte lätt att hitta många nyheter på kinesiska. Nyhetsportaler som återgav rapporter från Hongkong tidigare i dag tycks ha tvingats ta bort dem, för att senare ersätta dem med något mera svävande uttalanden om att Kina "kanske" kommer att ta på sig en ledande roll i kampen mot piraterna.

Det tyder på att ämnet är känsligt för regeringen som fortfarande inte har gjort något officiellt uttalande. Regeringen upprepar ofta att Kina är en fredlig stormakt och att militären endast finns till för självförsvar.

Statsägda medier publicerade nyligen en intervju med Somalias ambassadör som sades välkomna internationell hjälp med att bevaka kusten. Sådana uttalanden är viktiga för Kina vars grundläggande utrikespolitiska doktrin är att inte blanda sig i andra länders interna angelägenheter.

Även när det gäller sådana till synes handfasta uppdrag som att jaga pirater som anfaller kinesiska fartyg vill den kinesiska regeringen lägga sig vinn om att den framväxande militärmakten inte ska framstå som aggressiv.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".