Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

S känner medvind i opinionsmätningar

Publicerat fredag 29 januari 2010 kl 16.50
1 av 2
2 av 2
Klicka för grafik

En opinionsmätning som presenteras i dag visar att klyftan mellan de två politiska blocken minskar. Socialdemokraternas och Moderaternas partisekreterare framhåller att det kommer att bli en hård fight hela vägen fram till valdagen.

Den rödgröna oppositionen har 48,6 procents stöd medan den borgerliga alliansen har 45,7 procent av väljarkåren bakom sej enligt opinionsinstitutet Synovate.

– Den skiljer sig ju ganska mycket från de andra opinionsmätningarna som har kommit på senare tid. Dock är den ju lik i den meningen att även i den ökar vi. Vi har ju sett en sådan trend och vi känner också medvind, men det gäller ändå att komma ihåg att val avgörs på valdagen och inte i opinionsmätningar, säger Ibrahim Baylan, partisekreterare hos Socialdemokraterna.

Trots att övertaget i opinion ser ut att minska för den rödgröna oppositionen gläder sig Socialdemokraterna och Ibrahim Baylan åt att det egna partiet ökar i undersökningen.

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann framhåller att det är en enstaka mätning och att osäkerheten är stor.

För de små partierna Kristdemokraterna och Centerpartiet kan det bli svårt att till och med komma in i riksdagen igen.

Per Schlingmann och Moderaterna kommer som det största borgerliga partiet att hjälpa de mindre säger Per Schlingmann.

– Vi ska nu se till att alliansen likt den var förra gången också denna gång blir en plattform för alla partier. Det innebär för oss moderater att vara generösa när det gäller att se till att alliansen blir en plattform. Det sättet det sker på nu är alliansens reformgrupper och de har ännu inte presenterat sina slutresultat men det kommer ju att innebära att alla partier syns på ett mycket mer påtagligt sätt.

Att de rödgröna partiernas övertag ser ut att minska i Synovates nya undersökning behöver inte betyda att något har hänt eftersom resultatet inte är statistiskt säkerställt.

Socialdemokraten Ibrahim Baylan tror på fortsatt övertag.

– Det gäller alltid att ha en fokus på att valet avgörs på valdagen. Vi har ju i de allra flesta mätningarna en ganska tydlig ledning.

Moderaten Per Schlingmann framhåller att det kommer att bli en hård fight mellan de två regeringsalternativen fram till valet.

– Nu handlar det om att inse att vi har ett öppet läge inför höstens val. Vi ligger fortfarande udner och det krävs ett hårt arbete av alla våra fyra partier.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".