Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Industriregioner kan förlora på nya avtal

Publicerat söndag 31 januari 2010 kl 12.30

3,3 miljoner svenskar ska få nya kollektivavtal i den kommande avtalsrörelsen, som är den största hittills. Det finns risk för att vissa regioner halkar efter i den ekonomiska utvecklingen, om lönerna inom industrin hålls tillbaka.

Västra Götalandsregionen kan komma att halka efter i den ekonomiska utvecklingen ännu mer, om industrilönerna hålls tillbaka, samtidigt som löneökningarna blir större på andra avtalsområden. Det säger Olle Djerf, Medlingsinstitutets rådgivare i samhällsekonomiska frågor.

Även om industrin ska vara lönenormerande, så kan det bli annorlunda i år, säger han.

– Man har fastställt det som en princip. Risken är att det kan komma områden senare som tycker att man kan förhandla sig till en högre löneökningstakt om man har den betalningsförmågan.

Inför årets avtalsrörelse har industrins lönenormerande roll ifrågasatts av facket, eftersom industrin har blivit hårt drabbad av den ekonomiska krisen, samtidigt som många delar av tjänstesektorn knappt påverkats alls.

Områden som domineras av tjänstebranschen, till exempel Stockholmsregionen, går redan i dag betydligt bättre än industritunga regioner, som Västra Götaland och Gnosjöområdet, som drabbats hårt av krisen i industrin.

Skulle lönehöjningarna inom industrin bli obefintliga eller mycket låga, samtidigt som lönerna skulle höjas mer i tjänstesektorerna, kan det öka splittringen mellan olika regioner. Industritunga områden skulle utvecklas ännu långsammare, säger Olle Djerf.

– Det är en större stabilitet i tjänstenäringen. Regioner som Stockholm kommer att få en stabilare utveckling än områden som är dominerade av industri.

Även om vissa regioner därmed skulle få ett ännu starkare ekonomiskt försprång, kan det bli temporärt, menar Olle Djerf.

– Det kan ju återtas. Det har varit tvärtom under vissa perioder, då det till exempel har gått väldigt bra för västra Sverige, säger Olle Djerf, Medlingsinstitutets rådgivare i samhällsekonomiska frågor.


Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".