Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Färre upplever att de utsatts för brott

Publicerat måndag 1 februari 2010 kl 03.00
Poliser ute på patrull. Arkivfoto: Dan Hansson/Scanpix.

Antalet anmälda brott fortsätter att öka, men trots det är det inte fler som säger att de blivit utsatta för brott. Det visar en ny undersökning från Brottsförebyggande rådet, där 14 000 personer har svarat på frågor.

Andelen som uppger att de har utsatts för brott har till och med minskat något. Rickard Berglund på Klara närpolisstation i Stockholm tror att en del av förklaringen är att polisen har blivit bättre på att förebygga brott.

– Spontant skulle jag säga att det beror på att vi är fler som är ute och jobbar. Vi är tillgängligare för människor som är ute och rör sig. Det är lättare att få tag i en polis, och att säga till en polis, när man upplever att ett brott är på gång, säger han.

Vi sitter i Rickard Berglunds bil och han berättar hur polisens arbetssätt förändrats de senaste åren. Han och kollegorna är ute mer och jobbar mer på kvällar och helger.

Kanske har polisens arbetssätt fått effekt. I Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning, där 14 000 personer har svarat på frågor, är resultatet övervägande positivt. Det säger Åsa Irlander på Brå.

– Vi ser att det är fler som har förtroende för rättsväsendet, och fler som känner sig trygga. Samtidigt verkar utsattheten ligga på en stabil nivå, med en antydan till minskning.

När Åsa Irlander talar om utsatthet handlar det om hur många som säger att de har utsatts för brott. Den undersökning som nu är klar gäller 2008. Enligt den var det 24 procent av de tillfrågade som utsatts för brott under året. Det är en liten minskning jämfört med tidigare år, då siffran var 26 procent.

Det är glädjande, tycker Rickard Berglund på Klara närpolisstation.

– Det är jätteroligt att höra.

Men samtidigt som färre uppger att de har utsatts för brott, så ökar antalet brottsanmälningar.

Siffror som presenterades tidigare i år visade på en kraftig ökning av anmälda brott under 2000-talet.

Förklaringen till det kan vara att fler numera är beredda att anmäla brott som de har utsatts för. Det är något som Rickard Berglund känner igen.

– Ja, i allra högsta grad. Man accepterar inte att man har blivit utsatt för någonting, säger Rickard Berglund, biträdande chef på Klara närpolisstation i Stockholm.


Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".