Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Efter Köpenhamnsmötet

Nu lämnas besked om klimatplaner

Publicerat lördag 30 januari 2010 kl 17.28
Nästa möte blir i Mexico City.

I morgon går tiden ut för länder att anmäla till FN hur de ska sänka sina utsläpp av växthusgaser i framtiden. Detta enligt det så kallade Köpenhamnsackordet, det magra utfallet av klimatmötet i Köpenhamn i december.

Alla de stora utsläppsländerna har anmält vilka ambitioner de har i sin klimatpolitik. Men inget av dem har gått längre än löften som gavs i samband med Köpenhamnsmötet.

Efter Köpenhamn var det inte ens givet att alla stater skulle fortsätta att delta i FN-förhandlingarna om minskning av växthusgaser. Men såväl USA som Kina, Indien och EU har nu levererat sina planer till FN:s klimatpanel.

Samarbetet fortsätter och miljöministrarna från Kina, Indien, Brasilien och Sydafrika sa häromdagen gemensamt att de vill att FN fortsätter som samordnare av klimatförhandlingarna och att de vill ha kvartalsvisa träffar inför nästa stora klimatmöte i höst i Mexico City.

Kina, som motsatte sig alla bindande överenskommelser i Köpenhamn, har nu ett klimatmål som kan beskrivas så att landet tänker fortsätta med sin tillväxtpolitik, att utsläppen kommer att fortsätta öka, men inte så mycket som tillväxtkurvan.

USA, det enskilda land som än så länge släpper ut mest drivhusgaser, har lovat samma blygsamma reduktion som inför Köpenhamnsmötet, men med förbehållet att det bara gäller om kongressen godkänner planerna.

EU:s miljöministrar hade vid sitt möte nyligen chansen att höja sina ambitioner och öka ut EU:s klimatmål för att visa omvärlden hur viktig de anser att frågan är. Men trots att flera ministrar pläderade för en sådan ambitionshöjning så avstod de.

Här i Tyskland hoppas regeringen på mötet i Mexiko i höst. Förbundskansler Merkel har sagt att hon tror att staterna då ska kunna enas om målen från Köpenhamn.

Ungefär så menade också FN:s klimatchef Yvo de Boer på en presskonferens i Bonn nyligen.

– I Köpenhamn lyckades vi inte baka en färdig kaka. Men länderna har de rätta ingredienserna för att baka en ny i Mexiko, sa han.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".