Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Antisemitism bland grupper i Danmark

Publicerat söndag 31 januari 2010 kl 12.30
Judisk man i kippa.

Antisemitismen är mycket stark bland invandrare från muslimska länder i Danmark. Två av tre av dessa anser att man inte kan vara nog försiktig i umgänget med judar, visar en undersökning gjord vid universitetet i Århus. 

– Det händer att folk ropar efter judar på gatan eller på arbetsplatser, säger Bent Lexner, som är överrabbin i det mosaiska trossamfundet i Köpenhamn.

Mest problem har man med unga muslimer och Bent Lexner avråder från att gå omkring med judiska symboler som kippa och Davidsstjärna i till exempel stadsdelen Nörrebro i Köpenhamn där många muslimska invandrare är bosatta.

– Där är det inte så smart att visa att man är jude. Så jag säger låt bli om någon ber mig om råd, säger han.

Undersökningen visar att antisemitism inte alls bara förekommer hos de extrema muslimska grupperna utan är utbredd bland alla. Över 65 procent, två av tre muslimer i Danmark, anser alltså att man inte kan vara nog försiktig i umgänget med judar och ännu fler har svårt att tänka sig att få in en jude i familjen via giftermål.

Det här handlar inte om gamla tiders antisemitism, om den judiska religionen, utan om att judarna ses som representanter för den av många muslimer illa sedda staten Israel.

– Man skiljer inte på staten Israel och den judiska religionen, säger Bent Lexner.

Frågan om antisemitismen debatterades i den danska riksdagen Folketinget förra året och alla partier var överens om att ge regeringen i uppdrag att vidta åtgärder.

Men ännu har inga förslag kommit. Överrabbin Bent Lexner tror att Danmark måste bli bättre på att hjälpa invandrarna tillrätta.

Christer Fridén, SR:s Nordenkorrespondent
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".