Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny allvarlig kritik mot FN:s klimatpanel

Publicerat söndag 31 januari 2010 kl 16.45

Det kommer nya uppgifter i dag i brittisk press som kritiserar FN:s klimatpanels vetenskapliga arbete. Man har använt en studentuppsats och artiklar från en tidskrift som underlag för slutsatser. Det är den tredje märkliga affären på kort tid.

Först var det Climategate, strax före klimatmötet i Köpenhamn. Sedan var det hastigheten på nedsmältningen av Himalayas glaciärer. Och nu avslöjar tidningen Sunday Telegraph en ny märklig omständighet kring FN:s klimatpanel och de vetenskapliga rapporterna om världens klimatförändringar.

Men Svenska Naturskyddsföreningen, som tagit ställning för klimatförändringarna enligt IPCC, menar att avslöjandena inte förändrar bilden.

– Det är självklart inte bra om klimatpanelen inte har granskat referenserna ordentligt. Men här handlar det om ett arbete från tusentals forskare med många tusen vetenskapliga artiklar och den allmänna slutsatsen att mänskligheten allvarligt påverkar jordens klimat påverkas inte det minsta av att man på det här sättet korrigerar felaktigheter. Det är en naturlig del av ett vetenskapligt arbete att göra det, säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson.

Men vet man att det inte kommer fram fler sådana här uppgifter?

– I all vetenskaplig verksamhet reviderar man sin kunskapsmassa, men den allmänna bilden är sedan decennier tillbaka väldigt tydliga: vi påverkar klimatet, vi gör det mycket allvarligt och vi måste sätta till mycket kraftiga åtgärder.

Dagens avslöjande visar att IPCC har använt en studentuppsats och en artikel ur en tidskrift för bergsklättrare för att hävda att minskningar av isen på bergstopparna i Anderna, Alperna och Afrika var resultat av klimatförändringar.

Studenten hade intervjuat bergsguider och tidskriftsartikeln byggde på berättelser om förändringar som klättrare hade iakttagit.

Climategate avslöjade hur forskare hade silat fakta för att passa bilden av klimatförändringen, och i en rapport från 2007 från IPCC hävdade forskarna att Himalayas glaciärer skulle ha smält bort år 2035.

IPCC tvingades be om ursäkt för rapporten som hade räknat fel på si så där 300 år.

– Det handlar om mycket komplexa frågor och tusentals forskare och ännu fler vetenskapliga artiklar som ska koordineras. Man måste ha en förståelse för att inte heller forskare i alla detaljer alltid är felfria. Men om fel finns så ska de självklart korrigeras, men ingenting av det som har dykt upp ändrar den övergripande bilden, säger Mikael Karlsson.

Så det är inte självklart att det som sägs inom IPCC alltid är korrekt?

– I alla väsentliga delar, så lång jag kan se så är slutsatserna från klimatpanelen korrekta. Sedan gör man bedömningar om vad som skulle kunna hända med klimatet. Då handlar det om prognoser eller scenarier och när man bryter ner dem på olika geografiska delar så finns alltid större eller mindre osäkerheter eftersom hela klimatsystemet i sig är osäkert. Så väldigt precisa förutsägelser är svåra att göra, men att detta kommer att bli dyrt och svårt för mänskligheten å ena sidan, samtidigt som vi har stora möjligheter att åtgärda problemen å andra sidan har forskningen väldigt tydligt visat, delvis tack vare IPCC:s arbete.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".