Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Partiledarna börjar visa färg inför valet

Publicerat måndag 1 februari 2010 kl 06.05
Blocken inte helt eniga sinsemellan. Foto: Maja Suslin/Scanpix.

Arbetslösheten och sjukförsäkringen var några ämnen i söndagskvällens partiledardebatt i SVT. Partiledarna för de sju riksdagspartierna drabbade samman och det blev en uppvisning mellan de två blocken.

Moderatledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt efterlyste den rödgröna oppositionens alternativ och försvarade sin politik trots höga arbetslöshetssiffror.

– Vi borde nu föra en diskussion vad ger jobb. Våra svar är ökad anställningsbarhet, sänka kostnader, se till att människor får mer kvar i plånboken. Vad är era svar för vad som ska ge jobb?, undrade Fredrik Reinfeldt.

Socialdemokraternas Mona Sahlin svarade:

– Fakta sparkar Fredrik Reinfeldt. Arbetslösheten i dag är nära nio procent. Den fortsätter att växa. Det är över 50 000 ungdomar som har förlorat jobbet och är långtidsarbetslösa. Du och din regering har prioriterat att sänka skatten för den rikaste tiondelen med 20 miljarder kronor. Hur många jobb ger det?

Det var många heta frågor som kom upp under partiledardebatten. När det gäller skolan blev det tydligt att den rödgröna oppositionen ännu inte har lyckats enas. Socialdemokraterna kan tänka sig betyg i sjätte klass medan Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill vänta till nionde klass.

För den borgerliga regeringen visade energiuppgörelsen upp problem på grund av att centerledaren Maud Olofsson inte har alla sina riksdagsledamöter med sig vilket kan sätta käppar i hjulet när riksdagen ska ta nästa beslut.

– Jag skulle kunna kalla det för en fusköverenskommelse för den höll inte mycket längre än bläcket sattes dit på överenskommelsen, det är tragiskt, sa Socialdemokraternas Mona Sahlin.

Maud Olofsson svarade:

– Vi har röstat igenom den här överenskommelsen redan, i juni, så den gäller ju. Det här är en konsekvens av den överenskommelsen och låt mig påpeka att det som Mona Sahlin står och drömmer och önskar. det gör ju vi. Vi investerar mer i förnybart än någonsin, mer vindkraft än någonsin.

Folkpartiledaren Jan Björklund framhöll kärnkraften:

– Det finns ingen realism att tro att vindkraften som i dag står för ungefär en procent skulle kunna ersätta kärnkraften som står för 50 procent. Vill vi ha elektricitet till vår basindustri i framtiden så behöver vi nya kärnkraftverk. Ni kommer att skapa massarbetslöshet, Mona Sahlin, med er politik mot basindustrin.

Mona Sahlin svarade:

– Vilken utvecklingspessimism Jan Björklund uttalar sig med.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".