Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Barnläkaren åtalas för dråp på spädbarn

Publicerat måndag 1 februari 2010 kl 14.01
Enligt åklagaren var det läkaren som gav flickan så starka doser att hon dog. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Den läkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna som misstänks för att ha gett ett döende spädbarn en dödlig dos narkosmedel åtalades i dag för dråp.

Enligt åklagaren var det läkaren som gav flickan så starka doser att flickan dog.

Enligt åklagaren finns det flera personer, både hos anhöriga och bland personalen som kan vittna om att det var den misstänkta läkaren som tillförde narkosmedlet thiopental till det döende spädbarnet. Personer som fanns med i rummet när barnet avled.

En anhörig säger i ett polisförhör att hon sett läkaren spruta in något via barnets armveck minuter innan hjärtat slutade slå. Detta var i september 2008, på Astrid Lindgrens barnsjukhus, efter att hennes föräldrar och läkarna kommit överens om att avbryta den livsuppehållande behandlingen.

Det har snart gått elva månader sedan läkaren greps vid sin arbetsplats på sjukhuset och det är utlåtande från Rättsmedicinalverket och obduktionsprotokoll som leder till misstanke om brott.

Utredningen har kantats av starka diskussioner kring vad läkare egentligen får göra i vården i livets slutskede, vart gränsen går kring aktiv dödshjälp och så kallad palliativ vård.

Åklagaren som väckt åtal vid Solna tingsrätt i dag menar också att det är bevisat att läkemedlet orsakade dödsfallet och att det inte var medicinskt motiverat att ge läkemedlet eftersom ingen ordinerat det.

Enligt delar av förundersökningen som i dag blev offentliga var halterna som uppmättes i barnets blod 20-60 gånger högre än vad som skulle vara medicinskt motiverat, enligt rättsmedicinsk expert.

Tillsynsutredningen som Socialstyrelsen gjort sa i oktober förra året att inga medicinska fel begåtts, samtidigt som man inte kunde förklara hur den mycket höga halten av narkosmedlet thiopental hamnat i flickans blod.

Åklagare Peter Claeson som tror på en fällande dom i tingsrätten säger till TT däremot att deras utredning har fått svaret på den frågan.

Läkaren fortsätter via sin advokat att neka till brott, och säger i polisförhör att hon inte gjort något som skadat eller tagit livet av barnet.

Hon berättar däremot att hon gett flickan vanligt koksalt efter att föräldrarna vädjat om att flickan borde få mera medicin.

– Det är skönt att vi äntligen fått ett besked. Man har haft en förundersökning pågående för dråp av en patient, det är en oerhört allvarlig händelse och det är självklart att vi vill veta vad det är som ligger bakom detta, säger Barbro Fridén, divisionschef på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

– Förundersökningen har ju varit hemlig, på det här sättet får vi klarhet i vad som hänt.

Arbetar den åtalade läkaren just nu?

– Hon är i tjänst men har administrativa arbetsuppgifter och inte patientvård.

Finns det någon anledning att göra någonting där med anledning av åtalet?

– Det är för tidigt att uttala sig om, jag har inte hunnit prata med henne, det får bli senare, säger Barbro Fridén.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Dråp är uppsåtligt

Dråp innebär enligt brottsbalken ett ”uppsåtligt dödande” men är inte att betrakta som mord eftersom det är ”mindre grovt” eller kan ses som mindre grovt på grund av ”de omständigheter som föranlett gärningen”.

I 1864 års strafflag definierades dråp som uppsåtligt dödande i hastigt mod. Straffet för dråp är fängelse i lägst sex och högst tio år.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".