Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Läkarförbundet:

"Vi har inte fått några besked"

Publicerat måndag 1 februari 2010 kl 15.55

Läkarförbundet har tidigare kritiserat polis och åklagare för hur man bedrivit förundersökningen, bland annat för att läkaren greps på sin arbetsplats.

I dag säger Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm så här om beskedet från åklagaren att han anser sig kunna bevisa att läkaren gjort sig skyldig till dråp.

– Har nu åklagaren dessa bevis måste man utreda detta och nu måste den juridiska processen ha sin gång. Det som har varit väldigt olyckligt under lång tid är att vi inte fått några besked, det har tagit närmare ett år. Det har varit väldigt mycket spekulationer under tiden och vi har haft väldigt svårt att veta vad det egentligen är som åklagaren säger sig ha för bevisning.

Vilken betydelse har det att det får en rättslig prövning för läkarkåren?

– För läkarna i stort var det viktiga när Socialstyrelsen kom med sin utredning och man sa att den medicinska vården i övrigt har skett enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Vi kan arbeta med palliativ vård så som vi har gjort tidigare. Det här rör sig endast om en enda injektion. Det är inte en vanlig injektion i vård vid livets slutskede. Jag tror inte att det här har någon betydelse för palliativ vård i övrigt, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Läkaren är fortfarande i tjänst på Astrid Lindgrens barnsjukhus men har sedan misstankarna blev kända haft administrativa arbetsuppgifter och inte arbetat med vård.

Hur det här påverkas av beskedet om åtal vet inte divisionschef Barbro Fridén i dag, men hon säger att det är viktigt att uppgifterna från förundersökningen nu blir offentliga.

– På det här sättet så får vi klarhet i vad som har hänt. Man har haft en förundersökning pågående för dråp av patient, det är en oerhört allvarlig händelse och det är självklart så att vi vill veta vad som ligger bakom detta. Förundersökningen har hela tiden varit hemlig, säger Barbro Fridén, divisionschef på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".