Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

3D-obduktioner kan höja vårdkvaliteten

Publicerat tisdag 2 februari 2010 kl 05.15
Enligt Anders Persson finns ett stort intresse för virtuella obduktioner hos allmänheten . Foto: Jimmy Karlsson/SR.

Unik 3D-teknik som tidigare endast använts för att utföra obduktioner vid misstanke om brott på universitetssjukhuset i Linköping kan nu även användas i den allmänna sjukvården för att säkerställa och höja kvaliteten.

– Vi undersöker till exempel patienter som kommer in döda till akutmottagningen med misstanke om hjärtinfarkt och så försöker vi använda den nya tekniken, säger Anders Persson, avdelningschef på sjukhuset.

– Vi har sett att med rätt teknik kan vi hitta väldigt tidiga hjärtinfarkter. Då använder vi rättsmedicin som facit och när vi har lärt oss det så kan vi köra på patienter som kommer in med misstanke om hjärtinfarkt. Då kan vi förhoppningsvis diagnostisera mycket säkrare om det är en tidig hjärtinfarkt eller inte.

I en mörk föreläsningssal här på Centrum för Bildvetenskap och visualisering på Universitetssjukhuset i Linköping så visas ett lik upp på storbildsskärmen på väggen.

Med några enkla drag med datormusen så kan Anders Persson titta på och i den döda personen utan att själva kroppen tar någon skada.

Hela kroppen har skannats in med en datortomograf och en kraftfull magnetkamera. På de tredimensionella bilderna kan man in i minsta detalj studera kroppens olika organ och skelett.

Sedan 2003 har man utfört cirka 300 virtuella obduktioner för att fastställa dödsorsaker vid misstanke om brott, men nu vill man alltså att tekniken även ska användas även inom sjukvården.

Intresset bland allmänheten är stort, enligt Anders Persson.

– Det görs väldigt få kliniska obduktioner på sjukhus i dag. Om en person avlider på sjukhuset bedömer man den sannolika dödsorsaken och sedan begravs eller kremeras personen. Sedan gör man inte mycket mer.

– Men det finns ett stort intresse från anhöriga som inte vill att man gör en vanlig obduktion utan att man ska använda den här tekniken. Den är dyr och vi måste välja ut rätt fall att använda den på, men gör vi det på rätt sätt så finns det enormt stora resurser att spara inom sjukvården – framförallt när det gäller kvalitetssäkringen i vården, säger Anders Persson.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".