Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Felaktig statistik i partiledardebatten

Publicerat måndag 1 februari 2010 kl 16.54
Fredrik Reinfeldt efter söndagens partiledardebatt. Foto: Maja Suslin/Scanpix.

I SVT:s partiledardebatt i går sa statsminister Fredrik Reinfeldt att sysselsättningen i Sverige ökat med 100 000 personer sedan i september 2006. Men den siffran stämmer inte.

I gårdagens partiledardebatt upprepade moderatledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt flera gånger att sysselsättningen ökat med 100 000 personer sedan september 2006 när regeringen tillträdde.

– I torsdags fick vi siffrorna som visar att vi har 100 000 fler sysselsatta nu jämfört med september 2006. Och detta, vill jag säga, trots att vi gått igenom en finanskris och befinner oss i en lågkonjunktur.

Enligt statsministerns medarbetare i går kväll, refererade Fredrik Reinfeldt till uppgifterna i Statistiska Centralbyråns så kallade arbetskraftundersökning, AKU.

Enligt den som kom i torsdags, som statsministern nämnde i debatten, var antalet sysselsatta mellan 4 452 000 personer i december förra året.

I september 2006, när regeringen tillträdde och den månad som statsministern hänvisade till, var antalet sysselsatta
4 440 000 personer.

Ökningen är 12 000 personer, inte 100 000. Statsministern har jämfört äpplen och päron. Regeringskansliet låter finansminister Anders Borg förklara.

– Den olyckliga jämförelsen är ju att det statistiska meddelandet från 2009, jämfördes med det statistiska meddelandet från 2006 utan att man korrigerade för att SCB däremellan ändrat åldersindelning. Det var naturligtvis olyckligt. Det korrekta är ju att sysselsättningen 2009 ligger på ungefär samma nivå som 2006 trots att vi haft den allvarliga finanskrisen, säger finansminister Anders Borg.

Socialdemokraternas ekonomiske talesman Thomas Östros är mycket kritisk till statsministern.

– Jag tror att han avsiktligt vilseleder. Han har väl ambitiösa medarbetare som levererar underlag till honom så att om han själv är medveten om vilseledningen det vill jag låta vara osagt. Men det är avsiktligt, och det är ett sätt att bedriva valrörelse som är oacceptabelt. Det är en sysselsättningskris i Sverige, och sysselsättningsgraden har minskat med två procentenheter. Då går det inte att framställa det som att vi har en kraftig ökning  av sysselsättningen.

Östros tycker också att det är fel att jämföra december ett år med september ett annat.

 – Man ska jämföra samma tidsperioder. Tittar man på en lägre tidsperiod, till exempel sista kvartalet 2006, med sista kvartalet 2009, så handlar det om några tusen sysselsatta i skillnad. Det vill säga inte långt ifrån de felmarginaler som finns. Slutsatsen blir då att sysselsättningsökningen är utraderad, säger Socialdemokraternas ekonomiske talesman Thomas Östros.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".