Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mobbning tas inte på allvar av skolorna

Publicerat tisdag 2 februari 2010 kl 04.00
Skolinspektionen har granskat 50 skolor. Foto: Scanpix.

Uppdaterad: 12:16
Många som blir mobbade i skolan litar inte på att till exempel lärare kan hjälpa dem och när saker som hänt väl kommer fram så förminskas det och skjuts under mattan. 

Det är några av de problem som Skolinspektionen sett när de har specialgranskat 50 skolor för att ta reda på hur de jobbar när elever blir kränkta och trakasserade.

Det här är något som Lotta känner igen sig i.

– Mina lärare lyssnade inte, jag sa "hallå jag är mobbad och gråter på rasterna" men de sa att jag överdrev. Att det inte var så farligt.

Lotta blev mobbad från ettan till nian och som värst var det under mellanstadiet.

– Jag fick höra att jag var ful och fet. Det satte sig psykiskt hos mig, just det här med utseendet. 

Mellan april och december förra året granskade Skolinspektionen 50 skolor över hela landet. Flera av skolorna valdes ut just för att de haft problem med mobbing.

Skolinspektionen hoppas att granskningen ska kunna öka skolornas kunskap om hur man förebygger och förhindrar mobbing.

Många av skolorna får nedslag på en rad punkter. En del saknar tillräckliga rutiner för hur skolan ska hantera kränkande behandling och trakasserier och på flera skolor har eleverna inte fått vara med och utarbeta de anti-mobbingsplaner som finns.

Dessutom finns det skolor som inte gör uppföljningar för att se om mobbingen upphör. På en skola har olika lärare olika uppfattning om hur och när vuxna ska agera för att förhindra mobbing.

Flera skolor har i tidigare granskningar också fått kritik för bristande anti-mobbingarbete men har enligt Skolinspektionen nya granskning låtit bli att åtgärda de bristerna.

Förutom att problem viftas bort och förminskas, så visar de här granskningarna också att elever är besvikna på lärare och inte litar på att det gör någon skillnad att berätta vad man varit med om.

– Lärarna var så upptagna med hur skolan såg ut utåt att de inte såg vad som hände på skolan.

Hur mår du i dag?

–  I dag mår jag mycket bättre. Jag har fått en ny chans när jag gick ut nian. Det är ju mycket som sitter kvar psykiskt efter mobbningen, men varje dag är en ny dag och jag tänker bara framåt nu, säger Lotta.

Pernilla Kommes, P3 Nyheter
pernilla.kommes@sr.se

Ramin Farzin, P3 Nyheter
ramin.farzin@sr.se

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".