Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Böter kan drivas in från EU-länder

Publicerat tisdag 2 februari 2010 kl 10.46

Sedan årsskiftet har Kronofogden möjlighet att driva in böter från EU-medborgare som bötfällts i Sverige och som struntat i att betala. Men trots att det ligger över 6 000 obetalda böter från EU-länder hos myndigheten så kommer få ärenden att kunna drivas in i år enligt Kronofogden själv.

– Om man tittar på erfarenheterna från Holland så kommer det inte att bli så jättemånga. Det kommer inte att bli några tusental, det kommer det definitivt inte att bli, säger Ulf Wredlert, chef på utlandsavdelningen i Stockholm.

Det handlar i första hand om trafikbrott begångna i Sverige av framförallt polska, tyska och litauiska medborgare som aldrig betalas, och som Kronofogden tidigare stått maktlösa inför.

Men sedan årsskiftet har de alltså möjligheten att i samarbete med motsvarande myndigheter i andra EU-länder som ingått överenskommelsen att kunna driva in böter från EU-länder.

Sedan tidigare gör Sverige redan det här i ett liknande nordiskt samarbete.

– Vi skickar tusentals ärenden och får också in många ärenden från andra nordiska stater så det är ett effektivt administrativt lättillämpat system, säger Ulf Wredlert.

Lika enkelt är inte det nya gränsöverskridande EU-samarbetet.

Förra veckan besökte Kronofogden sin motsvarighet i Holland som skrev på överenskommelsen för drygt ett år sedan, och som sedan dess försökt driva in 50 utlandsfall. Men…

– Bara ett ärende under den här tiden har blivit fullbetalt . Det kräver lite administration, det är ett intyg som måste fyllas i på flera sidor och det ska också översättas till ett språk som accepteras av den mottagande staten.

Kronofogden har inte fått mer pengar till just det här i år, och Ulf Wredlert hoppas nu att de första månaderna ska visa om det behövs mer resurser.

Men blir inte den här nya lagen rätt verkningslös om det är så väldigt få fall i början?

– Nja, det är väl sällan så att all lagstiftning genomförs med full kraft redan från början. Om man sprider att den här möjligheten finns så kommer det ju kanske resultera i att fler betalar på en gång. Det vore det allra bästa.

Nils Eklund
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".