Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Amerikaner räds ökat budgetunderskott

Publicerat tisdag 2 februari 2010 kl 06.41

Reaktionerna i USA på president Obamas budgetförslag som presenterades i går handlar mest om det enorma budgetunderskottet som fortsätter växa även under nästa år. Både republikaner och demokrater kräver kraftigare åtgärder, samtidigt som kongressen har svårt att komma överens.

Den republikanske kongressledamoten John Campbell var inte ensam om att uttrycka sig dramatiskt om presidentens budgetförslag.

Hans kommentar i CNN om att folk borde få panik och bli rädda inför det faktum att budgetunderskott och statsskuld fortsätter att öka, är också ett bra exempel på att den politiska retoriken i Washington redan börjar närma sig valfebernivå inför kongressvalet i höst.

I Barack Obamas budgetförslag för nästa år tillåts underskottet att öka till nästan 1 600 miljarder dollar, bland annat genom nya jobbskapande åtgärder.

Men även om beräkningarna i budgeten visar att underskottet ska vara halverat inom fyra år, så visar förslaget också att budgetunderskottet kommer att börja växa igen under andra delen av 2010-talet. Detta bland annat på grund av ökade statliga kostnader för en allt äldre befolkning i USA. Och för denna ärliga redogörelse i budgeten fick Obama visst beröm och även planerna på att skapa en tvärpolitisk kommission som ska arbeta fram mer drastiska underskottsminskande förslag.

– En kommission är helt nödvändig, för att klara detta måste vi nå framgång på flera olika fronter, säger till exempel ekonomen David Walker, som jobbat med budgetfrågor under tidigare amerikanska presidenter.

Men att budgetunderskottet och därmed statsskulden är så stort ses nu också av flera analytiker som en allt större belastning för USA internationella relationer. USA enorma behov av lånade pengar tillgodoses ju bland annat av Kina.

– USA måste inse att man blir alltmer sårbart för press från länder som lånar ut pengarna, säger till exempel Wall Streets Journals kolumnist Jerry Saib.

Han oroar sig också för att dollarn kan komma att försvagas allt mer om underskottet får fortsätta att vara så stort som det är.

Men en del av Obamas partikamrater uttryckte också tveksamhet kring att göra alltför stora besparingar i ett läge där många amerikaner är arbetslösa och lever i ett ekonomiskt kritiskt läge.

Med andra ord när nu budgetförslaget ska debatteras i kongressens olika utskott är det upplagt för många hårda prioriteringsdebatter.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".