Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Socialstyrelsen utreder före polisen

Publicerat tisdag 2 februari 2010 kl 08.26

Snart kommer förslag om att Socialstyrelsen ska utreda misstankar om brott inom vården innan polis och åklagare gör det. Det är något läkarkåren efterlyst i samband med den uppmärksammade utredningen kring läkaren vid Astrid Lindgrens barnsjukhus som nu åtalats för dråp.

Läkarkåren har under hela utredningens gång mot läkaren kritiserat rättsväsendet för att agera utan att Socialstyrelsen kopplades in först. Inom några veckor kommer regeringen att föreslå att Socialstyrelsen utreder först. Men förslaget välkomnas inte av alla. Mårten Schultz docent i civilrätt vid Stockholms universitet är kritisk till.

– Man kan inte hör folk på samma sätt, man kan inte gripa folk som polisen kan. Det finns inte samma möjligheter att göra den typen av utredning som rättsväsendet kan.

Kan det inte krävas medicinsk kompetens för att avgöra vad som är brottsligt?

– Så är det naturligtvis, och så är det vid många typer av brottslighet och då får man lyssna på experterna. Det finns redan i dag fungerande institutioner för hur det ska gå till, säger Mårten Schultz.

Förslaget, som ursprungligen kommer från den så kallade Patientsäkerhetsutredningen, pekar på att händelser inom sjukvården kan vara mycket svåra att utreda och därför borde polis och åklagare invänta en utredning från Socialstyrelsen när det finns misstankar om brott inom vården.

Men förslaget har kritiserats. Åklagarmyndigheten skrev i sitt remissvar att en sådan ordning kan försvåra bevisläget och att ändringen är onödig eftersom rättsväsendet redan i dag har skyldighet att skaffa sig all utredning som behövs i varje ärende.

Men Stefan Engqvist, chefsöverläkare på Karolinska sjukhuset, välkomnar det kommande regeringsförslaget. Han tycker att patientsäkerheten skulle stärkas om inte polis kallades in vid varje misstanke om brott.

– Vi vill och arbetar hårt med att uppmuntra våra medarbetare att rapportera fel, misstag, avvikelser. Det här ser vi som den viktigaste vägen att komma tillrätta med våra säkerhetsfrågor. Skulle det vara så att man kunde räkna med att polis och åklagare skulle bli iblandade tidigt tror jag att det skulle kunna hämma människor, göra dem rädda och göra att de inte rapporterar, säger Stefan Engqvist.

Cecilia Strömberg, P1-morgon
cecilia.stromberg@sr.se

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".