Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ohlsson hoppas få plats för hjärtefrågor

Publicerat tisdag 2 februari 2010 kl 09.45
1 av 2
"Cecilia Malmström har varit outstanding som EU-minister", sade Birgitta Ohlsson på presskonferensen. Foto: Scanpix.
2 av 2

Uppdaterad: 14:49
När folkpartisten Birgitta Ohlsson i dag presenterades som ny EU-minister betonade hon att EU måste stå upp för grundläggande fri- och rättigheter.

– Birgitta Ohlsson har i dag förordnats som ny EU-minister, sade statsminister Fredrik Reinfeldt när han inledde presskonferensen där regeringens nya minister presenterades.

Birgitta Ohlsson efterträder folkpartisten Cecilia Malmström som fått uppdraget som svensk EU-kommissionär efter Margot Wallström.

Själv sade Ohlsson att hon ser EU som Sveriges viktigaste utrikespolitiska verktyg och att hon hoppas få plats för sina hjärtefrågor, mänskliga rättigheter, demokrati och frihet i arbetet som EU-minister.

Hon presenterade också tre områden som hon ser som prioriterade i arbetet som EU-minister. Den första handlar om vad EU ska stå för.

– EU måste leva upp till grundläggande fri- och rättigheter, sade Ohlsson och hänvisade till romernas situation i Italien, tidigare öststater som inte tillåter homosexuella att demonstrera och att kvinnor och flickor säljs i Europas huvudstäder.

– Jag skäms när romer blir behandlade som skräp, sade Birgitta Ohlsson.

Hon sade sig också vilja arbeta för att ett slopat jordbruksstöd ska kvittas mot forskning och utveckling.

Som tredje område nämnde hon klimatpolitiken och arbetet med att hitta gröna lösningar inom EU.

Ohlsson sade också att det är många frågor hon nu måste sätta sig in i och berömde sin företrädare.

– Cecilia Malmström har varit outstanding som EU-minister, det blir svårt att fylla hennes skor, sade Birgitta Ohlsson.

Hon kritiserade oppositionens EU-splittring och hyllade regeringens EU-politik. 

– Det är ett parti som är för men som är splittrat, ett som blev för för ett år sedan och ett som är emot, sade Ohlsson och syftade på den rödgröna alliansen.

Folkpartiets partiledare Jan Björklund som också medverkade vid presskonferensen sade sig vara glad över utnämningen och Ohlssons starka engagemang i EU-frågan.

Ohlsson har funnits med i förhandsspekulationerna men av flera medier räknats bort eftersom hon ställt sig på kant med regeringen i flera frågor. Bland annat som i debatten om FRA-lagen sommaren 2008 och när det gäller kvoterad föräldraförsäkring.

Jan Björklund beskrev Birgitta Ohlsson som en skicklig politiker med hög integritet och sade också att det är ett tecken på modernt ledarskap att utse inte bara dem som tycker likadant.

– Jag vet att ni kommer att fråga så jag tänker ta upp det själv. Det är inte jättekul när riksdagsledamöter går ut och kritiserar partiets linje men jag tycker att FRA-debatten blev bra, sade Jan Björklund med tydlig hänvisning till spekulationerna om Ohlssons avighet.

Ohlsson själv fick frågan om hon nu tvingas in i ledet som EU-minister.

– Jag har varit riksdagsledamot i åtta år, det är ofta man får rätta in sig i ledet. Det ingen hemlighet att jag var kritisk till FRA-lagen men jag är glad att vi har en het debatt i Folkpartiet.

Ohlsson sade också att hon ska försöka föra in de frågor hon brinner för i sitt arbete som EU-minister.

I flera medier har det förekommit uppgifter om att Ohlsson inte skulle vara aktuell eftersom hon är gravid.

Hon har själv kommenterat uppgifterna på sin blogg och förklarat att hon räknar med att vara tillbaka i arbete efter en månad.

På presskonferensen fick hon möjlighet att bemöta spekulationerna.

– Vi lever år 2010, ingen kvinnlig politiker ska behöva välja mellan att vara politiker och mamma. Jag är gift med en modern man och inte en dinosaur. Det är viktigt att kunna kombinera rollerna, sade Birgitta Ohlsson.

I dag är 34-åriga Birgitta Ohlsson Folkpartiets utrikepolitiska talesperson i riksdagsgruppen. Hon har varit riksdagsledamot sedan 2002. Hon är också medlem i Folkpartiets partistyrelse och ordförande för Liberala Kvinnor.

1996-1998 var hon ordförande för Liberala studenter i Stockholm. 1999-2002 var hon ordförande för Liberala ungdomsförbundet.

Birgitta Ohlsson har en bakgrund som statsvetare och har också varit ledarskribent på Dagens Nyheter, Vestmanlands Läns Tidning, Västerbottens-Kuriren och Sundsvalls Tidning.

Hon har profilierat sig i frågor som feminism, demokrati, tolerans, solidaritet och djurskydd.

2003 grundade hon det liberalfeministiska nätverket Felira.

Andra namn som nämnts som tänkbara kandidater till uppdraget som EU-minister är Helene Odenjung, andre vice ordförande och kommunalråd i Göteborg, Lotta Edholm, borgarråd i Stockholm, riksdagsledamoten Cecilia Wigström, som har suttit i utrikesutskottet, och EU-parlamentarikern Cecilia Wikström.

Folkpartiets partiledare Jan Björklund ville under presskonferensen inte kommentera spekulationerna om att han har fått leta länge efter en lämplig kandidat.

– Ingen partiledare kommenterar sådana rykten och spekulationer. Jag är mycket glad att vi har valt Birgitta Ohlsson, sade Jan Björklund.

Hanna Birath
hanna.birath@sr.se

Första veganen i riksdagen

Uppvuxen i Tokarp utanför Linköping.

Hon var den första veganen i den svenska riksdagen, men är sedan 2004 vegetarian.

Ordförande i Republikanska föreningen 2002-2005.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".