Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skolorna inser inte vikten av problemet

Publicerat tisdag 2 februari 2010 kl 12.08

Många skolor brister i arbetet mot mobbning och trakasserier. Det visar en specialgranskning av 50 skolor som skolinspektionen gjort. Lotta tycker inte att hennes problem när hon gick på högstadiet togs på allvar.

– Men hallå, här står jag och berättar vad jag går igenom, och ni lyssnar inte på mig. Det var som att det var tabu. "Det är ingen som blir mobbad här, det finns inte. Det är du som ljuger. Du hittar på det här för att få uppmärksamhet".

I skolinspektionens granskning av femtio skolor kommer det fram att en del skolor saknar rutiner mot mobbning. Vissa skolor har rutiner som inte följs. Flera skolor har för låg vuxennärvaro och det förekommer både att elever trakasserar andra elever, men också att personal trakasserar elever.

Barn- och elevombudet, BEO, Lars Arrhenius säger att skolorna har ett ansvar att stoppa mobbning och trakasserier i skolorna. Här är lagstiftningen tydlig.

Men många skolor tar inte problemen på allvar. Det leder till att elever blir otrygga i skolan och har svårare att ta till sig av undervisningen, säger Barn- och elevombudet, BEO.

– Jag tror att det i grunden beror på att man inte inser vikten av det här arbetet. Att man inte prioriterar det. Man måste förstå att det här är en grundförutsättning. Ska man lära sig något i skolan så måste man ha en trygg miljö. För en elev som går till skolan och är rädd och har ångest inför skoldagen, är det väldigt svårt att ta till sig det som lärs ut i skolan, säger BEO Lars Arrhenius.

Utbildningsminister Jan Björklund säger att regeringen satsar pengar mot mobbning. Men att de pengarna är onödiga om inte vuxna visar civilkurage.

– Ingen ska behöva vara rädd för att gå till skolan. Den ganska omfattande mobbning som förekommer, och trakasserier, är naturligtvis oacceptabelt.

Vad gör du åt det?

– Ett antal saker. Till att börja med satsar regeringen 40 miljoner på att ta fram metoder mot mobbning som ska fungera. Vi skärper nu också upp skollagen så att lärare får större disciplinära befogenheter att ingripa. Men jag vill också säga att inga planer, eller pengar eller regler i världen hjälper ju om inte de vuxna, både i skolan och som föräldrar visar civilkurage och ingriper när man ser att barn far illa. Där måste vi skärpa oss vi vuxna, säger utbildningsminister Jan Björklund.

Ramin Farzin, P3 Nyheter
ramin.farzin@sr.se 

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se

Lotta Karlsmark
lotta.karlsmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".