Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ohlsson: "Jag har starkt stöd i landet"

Publicerat tisdag 2 februari 2010 kl 16.00
Jan Björklund räknar med en femårig ministerperiod för Birgitta Ohlsson. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Folkpartisten Birgitta Ohlsson blir ny EU-minister efter Cecilia Malmström trots förhandsspekulationer om att hon skulle vara ett för kontroversiellt val.

– Det får ni fråga Jan Björklund om. Jag vet bara att jag har ett otroligt starkt stöd hos honom och att jag har ett väldigt starkt stöd i Folkpartilandet. Jag har fått hundratals gratulationer bara den senaste timmen och det är väldigt många som känner att jag är rätt person. Jag är glad och stolt och känner stor ödmjukhet, säger Birgitta Ohlsson.

Tidigare har hon varit ordförande för Folkpartiets ungdomsförbund och nu senast partiets utrikespolitiska talesperson i riksdagen.

Sedan tio år tillbaka har Birgitta Ohlsson varit synlig i rikspolitiken, inte sällan på tvärs mot den egna partilinjen men också regeringens.

Förutom motståndet i FRA-debatten har feministen Ohlsson hittills varit mot vårdnadsbidrag och för kvoterad föräldraförsäkring.

Men Folkpartiledaren Jan Björklund konstaterar att som minister står man bakom regeringens beslut.

– Vi har alla naturligtvis olika åsikter om saker och ting, så är det. Så är det i partier och regeringar men när man väl har fattat ett beslut så står alla bakom det. Så fungerar regerandet, säger Jan Björklund.

Är det inte vanskligt att välja en minister som talar så öppet och så tydligt?

– Jag tycker att det är bra att vi har politiker som är tydliga. Jag är helt övertygad om att Birgitta Ohlsson kommer att fungera utmärkt, både som skicklig EU-minister och som en del i regeringens kollektiva beslutsfattande, säger Jan Björklund.

Det blir en ganska kort ministerperiod, har det någon betydelse?

– Jag räknar med att den blir femårig, vi tänker sitta kvar i höst, säger Jan Björklund.

Då fortsätter hon som minister?

– Vi fördelar inte några ministerposter nu men i och med att det är så kort tid till valet så är det klart att min avsikt är att det här är en långsiktig utnämning. Vi tänker bli omvalda i höst, säger Jan Björklund.

Som EU-minister vill Birgitta Ohlsson prioritera tre fält, klimatfrågan, kunskap och utbildning men framförallt att påminna om EU:s kärna, att EU en gång byggdes för att värna demokratin.

– Jag skäms över att romer blir behandlade som skräp i Italien. Jag tycker att det är oerhört sorgligt när homosexuella inte får demonstrera för sina rättigheter i en del länder i Östeuropa. Jag tycker att det är djupt sorgligt att kvinnor och flickor säljs som sexslavar i Europas huvudstäder. Det är frågor jag vill lyfta, säger Birgitta Ohlsson.

Birgitta Ohlsson ska få barn i juli, något som inte ska vara något hinder, enligt henne själv.

– År 2010 ska ingen kvinnlig politiker behöva välja mellan att vara mamma eller minister. Jag tycker att man ska kunna kombinera de rollerna. Det kommer att bli väldigt tufft och jag har verkligen längtat efter att bli mamma men jag har en bra modern man som stöttar mig.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".