Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rödgröna vill se en statlig bostadspolitik

Publicerat tisdag 2 februari 2010 kl 17.45

De tre rödgröna partierna presenterade i dag sin överenskommelse om bostadspolitiken. Ett viktigt inslag är en återgång till statliga investeringsstöd, men med en hårdare styrning.

Mona Sahlin beskriver det rödgröna investeringsstödet såhär.

– Det kommer tekniskt att kunna se ut ungefär som det vi hade före 2006, men det kommer att styras mycket tydligare; bara till de kommuner som faktiskt har bostadsbrist, bara till de byggherrar som bygger klimatsmart och billigt, säger hon.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill återinföra en statlig, social bostadspolitik. Något som Mats Odell, ansvarig för bostadsfrågorna i regeringen, inte tycker är någon bra idé.

–  Varken jag eller byggindustrin anser att det här spelar någon positiv roll. Vi har faktiskt facit i handen, det här är ju en ny skiss som vänsterpartierna kommer med. Här kan man se vilket stort inflytande Lars Ohly har haft och vad det innebär.

– En återgång till något som inte fungerade och det är ju stor risk att det här bara stoppar upp den uppgång vi nu ser.

Den rödgröna bostadspolitiken innehåller också förslag om en kraftig ökning av byggandet av hyresrätter, skärpt tillsyn av kommunernas bostadsförsörjningsplaner, utvidgat rot-avdrag för totalrenoveringar av flerfamiljshus och hårdare regler för ombildning av hyresrätter till bostadsrätter.

Kommunernas bostadspolitik har inte förmått lösa bristen på bostäder till priser som ungdomar och andra med lite pengar har råd att bo i. Den behöver kompletteras med en aktiv statlig politik, anser Vänsterpartiets Lars Ohly.

– Kommunpolitikerna har många gånger gjort vad de har kunnat och det är inte där som felet har funnits. Felet är att det inte har funnits en statlig bostadspolitik som har matchat kommunpolitikerna. Nu behövs bägge delarna på plats. Det är den statliga bostadspolitiken som vi försöker lägga på plats nu.

Mats Odell föreslår andra åtgärder.

– Det handlar mycket mer om att nu börja pressa priserna, förbättra konkurrensen än att skjuta till nya pengar som bara driver upp priserna.

Birgitta Johansson
birgitta.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".