Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Finansmyndigheter ska bli mer högljudda

Publicerat tisdag 2 februari 2010 kl 17.24

I nästan tre timmar i finansutskottet stöttes och blöttes de svenska finansmyndigheternas agerande under krisen. Det var efterkloka myndighetschefer från både Riksbanken och Finansinspektionen som mötte riksdagsmännen.

– Med facit i hand borde vi haft ett starkare regelvärk kring likviditet, vi underskattade helt riskerna, vi skulle också tydligare signalerat under uppbyggnadsfasen utav bubblan i Baltikum 2005-2006, men det är alltid lätt att vara efterklok, det är svårt i läget när man ser någonting hända, men vi skulle agerat då, säger Martin Andersson, generaldirektör på Finansinspektionen.

Eftertankens kranka blekhet präglade dagens utfrågning i finansutskottet. Temat var krisen i Baltikum och vad som kunde gjorts annorlunda och vad som behöver hända nu.

På podiet i Riksdagens kammarsal satt bland annat Finansinspektionens generaldirektör Martin Andersson och Riksbankschefen Stefan Ingves.

Och får man tro de båda myndigheternas chefer kommer vi höra klart mer från dem framöver, de ska debattera mer, högljuddare, tydligare, och också diskutera mer i offentlighetens ljus och inte bara i slutna rum.

Riksbankenschefen Stefan Ingves sa att han funderar på att börja skriva öppna brev till bankers chefer eller styrelser för att sätta press.

– Det är den typen av åtgärder vi funderar kring i dagsläget eftersom det vi pratat om tidigare hittar man i olika publikationer, skrifter och samtal men det är inte så skarpt och inte så specifikt, vi behöver bli tydligare, säger han.

Båda myndighetscheferna vill också se nya tuffare regler för bankerna och Finansinspektionen vill se en tydlig gräns för när staten får ta över en bank, en ”game over-gräns”.

– Nu vill vi se starkare regelvärk kring kapital och likviditet. Vi vill se en insolvensordning som innebär att man från statens sida kan hantera banker som håller på att gå omkull. Idag är det fortfarande så att det blir ett förhandlingsläge men det måste finnas en punkt när spelet är slut för ägandet utav banken, banker är inte som vilket företag som helst, säger Martin Andersson.

Under frågestunden diskuterades också behovet av en finanskommission, en samlad utredning av krisen. Det tycker Stefan Ingves är en bra idé.

– Jag tycker det är rimligt därför att det blir många olika regeländringar som man diskuterar både på nationell nivå och på europeisk nivå. För att man då ska vara säker på att inga åtgärder glöms bort är det bra om man försöker samla ihop alla lärdomar och ställa sig frågan vad vi lärde vi av det här, vad betyder det när det gäller framtida regler som är bättre än de som vi har haft?

Både Finansinspektionen och Riksbanken har till uppdrag att övervaka landets finansiella system, och just nu diskuteras om de borde vara två delar av samma myndighet, eller som idag två olika.

Riskbankschefen Stefan Ingves gjorde klart att det inte var upp till honom att avgöra frågan utan upp till politikerna, medan finansinspektionens Martin Andersson betonade myndigheternas olika ekonomiska förutsättningar.

– Det är en politisk fråga i slutändan, vi har två myndigheter inom området, en som har väldigt mycket resurser och en som har väldigt lite i en europeisk jämförelse, sedan får man dra politiska slutsatser från det, säger Martin Andersson.

Louise Andrén Meiton

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".