Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Is och kyla stoppar vindkraftverken

Publicerat onsdag 3 februari 2010 kl 05.44
Vindkraftverk står still på grund av kylan. Foto: Kent Larsson/ABvee

Problemen med is som fastnar på vindkraftverkens vingblad har varit extra stora i vinter och många vindkraftsägare har minskat sin elproduktion.

Trots vindkraftsutbyggnaden i Sverige de kommande tio åren så finns i dag ingen standardlösning i branschen mot det här.

Anders Rylin på vindkraftsinvesteringsföretaget Stena Renewable säger att alla deras 17 verk i Ludvika stått still någon gång i vinter på grund av is.

– När vi gör vår långsiktiga budget så har vi räknat med att isen kommer påverka oss med ungefär fyra procent i snitt men i år så tror vi att vi kommer ha haft lite mer tapp i produktionen.

Andra vindkraftsägare Ekot pratat med har haft ännu större produktionsstopp när verk blivit stående i veckor på grund av is på bladen i vinter. Problemen har inte bara funnits i norra Sverige.

Det uppstår framförallt när det är några minusgrader och samtidigt dimma med små, små vattenpartiklar som fastnar på bladen, förklarar Göran Ronsten med 20 års erfarenhet av vindkraftsforskning i kallt klimat.

– Det försämrar prestanda på vindkraftverken, det skapar vibrationer och de kan stanna, säger han.

I dag samlas branschen, myndigheter och forskare i Piteå för att diskutera problematiken.

Redan nu görs en hel del tester på området och Energimyndigheten satsar 100 miljoner kronor fram till 2012 för att öka kunskapen om nedisning.

Den enda kommersiella avisningstekniken på den svenska vindkraftsmarknaden i dag är tysk och bygger på en varmluftsfläkt som ansluts och som värmer upp vindkraftsbladen inifrån.

Men det kostar både pengar och energi vilket gjort en del i branschen tveksamma.

– Vi har sett att de fyra procenten vi räknar med i minskad produktion, de systemen som funnits på marknaden har kostat mer i investering och driftskostnader, säger Anders Rylin på Stena Renewable.

Om tio år beräknas elproduktionen från vindkraft i Sverige vara fem gånger så stor som i dag, och eftersom majoriteten av den framtida produktionen väntas komma från landets norra halva, så menar både Göran Ronsten och vindkraftsinvesteraren Anders Rylin att mer lönsamma avisningssystem måste tas fram.

– Om inte teknikutvecklingen kommer och man verkligen menar allvar med att bygga på lång sikt då kommer det bli svårigheter att bygga de här kapaciteterna, säger Anders Rylin.

Nils Eklund, Luleå
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".