Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronofogden:

Allt fler äldre har skulder för sms-lån

Publicerat onsdag 3 februari 2010 kl 08.33
Lån kan bli ond spiral

Uppdaterad: 13:15
De obetalda sms-lånen ökar rekordartat, enligt Kronofogden. Det är främst i åldersgruppen över 36 år som skulderna ökar, och mycket tyder på att flera tar sms-lån för att betala andra räkningar och skulder, särskilt nu under lågkonjunkturen.

De som inte har pengar hamnar i en ond spiral och tar nya sms-lån för att betala de gamla lånen, enligt Janne Åkerlund, kommunikatör på Kronofogden.

– Man försöker att hålla fordringsägarna borta, för att i praktiken kunna fortsätta att leva för pengar som man inte har. Man lånar pengar för att konsumera, och hoppas att det löser sig någon gång i framtiden. Jag får många gånger samtal från människor som säger att de varit tvungna att låna 20 000 till 25 000 kronor på sms-lån under en månad, för att kunna betala de gamla sms-lånen, säger han.

Många tar alltså nya lån för att betala skulder till Kronofogden.

Tidigare har ungdomar var överrepresenterade när det gäller sms-lån. Den gruppen minskar nu stadigt. Nu ökar skulderna för sms-lån i åldersgruppen 36 år och äldre.

– Åldersgruppen 18 till 35 år har stått för en väldigt stor del av lånen. Deras andel minskar hela tiden, och det är allt fler 36 plus som tar de här lånen i dag, säger Janne Åkerlund.

Men lånen förblir obetalda, vilket har lett till att allt fler får betalningsanmärkningar.

Under 2009 kom det in 46 000 ansökningar om betalningsföreläggande för obetalda sms-lån till Kronofogden. Det är en ökning med 30 procent jämfört med 2008, då Kronofogden fick in 36 000 ansökningar.

Att många i dag kan låna trots att de saknar tillräcklig återbetalningsförmåga är ett problem. Kronofogden välkomnar därför regeringens förslag om bland annat en grundligare kreditprövning innan sms-lånen beviljas. En lagändring kan eventuellt komma senare i år.

Det behövs för att stoppa en ond spiral av att många tar dyra sms-lån för att betala gamla skulder, säger Janne Åkerlund, kommunikatör på Kronofogden.

– Jag tror att väldigt många har problem med ekonomin, men prioriterar att betala tillbaka de här lånen. När du har betalat en räkning för mobiltelefon så kan du få ett sms som säger ”tack för betalningen”. När du har betalat tillbaka ett sådant här lån får du också ett sms där det står ”tack för betalningen, nu kan du låna på nytt”, säger Janne Åkerlund.


Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se

Stina Ivansson, P3 Nyheter
stina.ivansson@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".