Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Obama träffar Dalai lama trots varning

Publicerat onsdag 3 februari 2010 kl 11.00
Dalai lama träffade USA:s dåvarande president George Bush under sitt besök i USA 2007. Foto: Evan Vucci/Scanpix.

USA:s president kommer att möta den tibetanske exilledaren Dalai lama, trots kinesiska varningar, meddelar Vita huset. Det här är den senaste diplomatiska konflikten av flera, som riskerar att öka spänningarna mellan Kina och USA.

USA:s president Barack Obama kommer snart att träffa den tibetanske exilledaren Dalai lama, som förväntas besöka USA i slutet av februari.

Medan laman har ett gott anseende i väst ses han med extremt stor misstänksamhet i Kina och den gängse bilden av honom i Kina är alltigenom negativ eftersom han uppfattas som en separatistledare som backas upp av utländska intressen.

Den amerikanska säkerhetstjänsten CIA stöttade Dalai lamas exilregering med pengar och tränade tibetanska gerillakrigare under 1960-talet, och amerikanska presidenter har länge haft som tradition att möta laman när han besöker USA.

Kina har redan gjort klart att man inte accepterar att Obama träffar honom och hotar precis som vid tidigare möten med försämrade relationer.

Samtidigt har USA just godkänt en ny vapenleverans till Taiwan, som Kina fortfarande ser som en kinesisk utbrytarprovins.

Att leverera vapen till Taiwan är också en amerikansk tradition, som varje gång provocerar fram fördömanden från Kina.

Den här gången har Kina hotat med sanktioner mot amerikanska företag som är med om att leverera vapen, vilket eventuellt skulle kunna drabba flygplanstillverkaren Boeing som har tekniksamarbete med kinesiska företag.

Kina och USA har också en alltmer öppen konflikt om vilka spelregler som ska gälla för IT- och internetmarknaden.

Det amerikanska företaget Google har sagt sig överväga att lämna Kina på grund av dataintrång och censur och har fått stöd av den amerikanska regeringen.

Från Vita huset säger man nu att relationen med Kina borde vara så mogen att man kan fortsätta samarbetet i globala frågor som klimat, ekonomi och icke-spridning av kärnvapen.

Samtidigt finns en växande känsla i Kina av man först nu håller på att inta sin rättmätiga plats som ett stort land i världen.

Det är sannolikt att Kina kommer att ställa högre krav på att USA drar tillbaka sitt inflytande i kinesiska gränsområden och också allt mer kommer att ifrågasätta USA:s och amerikanska företags kontroll över internet.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".