Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Oron växer inför iranskt jubileum

Publicerat onsdag 3 februari 2010 kl 14.46

Inför nya väntade demonstrationer i samband med årsdagen av den iranska revolutionen i nästa vecka ökar den iranska regimen trycket mot den växande oppositionen.

Efter några snabba skenrättegångar avrättades två demonstranter i förra veckan och fler dödsdomar och avrättningar är att vänta, nu när regimen försöker skrämma oppositionen till tystnad. Bland dem som hotas av dödsstraff finns en ung iransk poet och journalist med kopplingar till Sverige.

– Jag är väldigt orolig. Min brorson Omid var åtta månader när regimen avrättade hans pappa.

Said Afshar talar med skakig röst när han pratar om brorsonen Omid Montazari som nu hotas av dödsstraff. Och Said Afshar har skäll att vara orolig, hans bror, det vill säga Omids pappa, avrättades också av regimen efter den iranska revolutionen.

Nu sitter alltså brorsonen och även hans mor fängslade sedan en månad då de greps i samband med demonstationerna i slutet av december månad.

Samtidigt finns det klara tecken på att den alltmer panikslagna regimen vill statuera exempel och skrämma de miljontals iranier som väntas gå ut på gatorna i nästa vecka och demonstrera.

Nyligen hölls en massrättegång mot elva demonstranter, två av dem avrättades innan familjerna ens fick meddelandet om när dödsdomen skulle avkunas. De övriga nio kommer att avrättas vilken dag som helst, enligt regimen.

Den unge poeten och frilansjournalisten Omid Montazari och modern tillhör nästa grupp på sexton personer. Rättegången mot dem har redan inletts och de iranska demonstolarna agerar nu snabbt på order uppifrån.

Omid Montazari anklagas bland annat för att han deltog i ett radioprogram i den iranska närradiostationen Hambestegi som sänds från Stockholm och där Said Afshar är verksam.

Men Omid Montazari har också publicerat artiklar i Iran och tidningar som inte är förbjudna och när han deltog i radioprogrammet i den svensk-iranska radiostationen så skedde det före valet i Iran - alltså innan demonstrationerna satte i gång.

Omid Montazari är absolut inte politiskt aktiv enligt farbrodern.

– Min brorson, liksom miljoner iranier, protesterade mot valfusk i Iran, därför sitter han i fängelse nu.

Den här frågan har nu också tagits upp av Socialdmokratiska ungdomsförbundet SSU, vars ordförande Jytte Guteland nu uppmanar andra ungdomsförbund, partier och även regeringen att engagera sig i den här frågan. Sverige måste markera, säger hon.

– Varenda markering som sker ökar pressen på den iranska regimen, och kan faktiskt rädda liv därför att det finns en känslighet för omvärldens tryck, det är den vi ser just nu när man försöker tysta människor genom dödsstraff.

– Det här handlar om människor vars enda brott är att man vill ha demokrati och att man vill arbeta som opposition.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".