Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Borg orolig för effekten av krisåtgärderna

Publicerat onsdag 3 februari 2010 kl 15.09
Orolig för Grekland.

Finansminister Anders Borg (M) betonar att åtgärderna som har presenterats för att få Greklands ekonomi på fötter igen bara är ett första steg och att fler åtgärder kommer att behövas.

– På några punkter finns det skäl att känna oro för att effekterna verkligen blir så stora som man önskar. Det finns vissa delar av programmet som är präglade av att det rör sig om engångseffekter. Sådan brukar ofta kanske bli mindre än man räknat med eller så har de ingen varaktig effekt.

Vad handlar det om?

– Min bedömning är att det finns komponenter i den här planen där det finns skäl för grekerna att understryka att de faktiskt kan genomföras och att effekterna blir som de har föreskrivet. Annars är risken stor för att marknadsosäkerheten kvarstår.

Finns det risk för smitta?

– Ja, det finns det naturligtvis för andra länder med väldigt stora underskott som kan påverkas av detta. Nu ser vi att en del länder i vår närhet som de baltiska tack vare att de har gjort mer betydande saneringsåtgärder faktiskt den här gången inte har påverkats i lika stor utsträckning som man kunde befara.

Är du glad för att Sverige inte är med i eurosamarbetet?

– Det finns ju ett sort antal euroländer som nu går igenom den här krisen med väldigt god ordning.

Det handlar ju om kraftigt höjd arbetslöshet, antagligen, och försämrade pensionsvillkor. Är det den medicinen som Grekland måste svälja?

– Man måste höja skatterna, man måste minska sina utgifter, men exakt hur man gör det måste varje land bestämma självt. Den erfarenhet som vi hade i Sverige är att det är nödvändigt att höja breda skattebaser och göra strukturella förändringar på utgiftssidan, säger finansminister Borg.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".