Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tidningsutgivare i rätten för utpekande

Publicerat onsdag 3 februari 2010 kl 15.01
Tingsrätten i Malmö.

I dag står de ansvariga utgivarna för Sydsvenskan och en rad andra tidningar inför rätta misstänkta för förtal. Det gäller den 35-årige man som en vecka satt häktad misstänkt för mordet på utrikesminister Anna Lindh 2003.

– Det här är ju något av ett rekord när det gäller förtal. Vi menar att det här är ett exempellöst fall av förtal, som vår huvudman blivit utsatt för, där man fullständigt tappat fotfästet. Man har kastat över bord alla de hänsyn som man normalt sett ska ta när man publicerar uppgifter om en person. Nu talar jag inte bara om de pressetiska reglerna, utan även de regler som styr vad som utgör förtal, säger mannens ombud Gunnar Falk.

Sex dagar efter mordet på Anna Lindh greps den då 35-årige mannen. Han häktades några dagar senare som skäligen misstänkt för mordet, det vill säga den lägsta graden av misstanke.

Det fanns ingen teknisk bevisning som vare sig band honom till platsen eller mordet.

Mannens advokater menar att det skrevs så detaljerat om mannens uppväxt, familjeförhållanden, bostadsort och kriminella förflutna att det gick att identifiera honom.

De ansvaria utgivarna för tidningarna Kvällsposten, GT och Expressen har också stämts för grovt förtal.

Sydsvenskans dåvarande chefredaktör och ansvarige utgivare, Hans Månsson, vill inte uttala sig i dag, men menade under rättegången att mordet på Anna Lindh var en av vår tids största händelser och därför var det försvarbart att publicera detaljerade uppgifter om den misstänkte mannen.

Allmänintresset var mycket stort, därför var det heller inte ett tryckfrihetsbrott, menade försvaret och betonade att man inte publicerade namnet på den misstänkte.

Mannens ombud, Gunnar Falk, menar att de argumenten inte håller.

– Ja, det är ju lätt som ansvarig utgivare att krypa bakom detta, att "vi har ju inte namngivit personen, vi har inte visat bild på personen". Man gick ju ut och publicerade uppgifter om vår huvudman innan han ens var häktad, och man hade all anledning att utgå från att den här personen mycket väl kunde vara oskyldig, säger Gunnar Falk.

Jens Ericson, Ekot i Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".