Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bönder lånar för att öka lönsamheten

Publicerat söndag 7 februari 2010 kl 04.00
1 av 2
Just nu är det framför allt mjölkbönder som investerar i modern utrustning. Foto: Jurek Holzer/Scanpix.
2 av 2
Martin Hultman

Landets lantbrukare lånade rekordmycket pengar under förra året. Många är i stort behov av att investera i sina gårdar för att öka lönsamheten.

Mjölkbonden Martin Hultman, från Stickelösa utanför Huskvarna i Småland lånade över tolv miljoner kronor till en ny ladugård förra året.

– Det betyder att vi kan leva vidare på gården och kanske bruka den i förhoppningsvis 20 år. Så länge kanske den här investeringen är hållbar innan man måste titta på att göra mer. Vi kunde kanske kört som det var i tio år till. Det hade säkert gått men resultatet hade blivit därefter. Både ekonomiska insatsen och arbetsinsatsen är högre då.

Här i Martin Hultmans nya ladugård sköts utfodring och mjölkning i stort sett automatiskt. I stället för en koskälla hänger en blå plasttransponder kring kons hals så att datasystemet ska kunna hålla reda på den.

– När de lämnar foderbordet så finns det bara en väg bort från foderbordet och den går genom en sorteringsgrind. Där håller datorn koll på om det är dags för kon att mjölkas eller om den får gå vidare och äta kraftfoder och lägga sig, säger Martin Hultman.

Trots ekonomisk oro och lågkonjunktur under förra året så ökade Lantbrukarnas eget låneinstitut Landshypotek, med cirka 50 000 medlemmar, sin utlåning med cirka tolv procent under 2009.

Institutet tillhandahåller bottenlån och behovet av nya investeringar är en av anledningarna till att de lånat ut mer pengar, säger vd Kjell Stillman.

– Det råder en rekordutlåning för just Landshypotek och även om jag inte har sett siffror från våra konkurrenter så tror jag att i alla fall några av dem också har väldigt bra siffror. Vi har ju sett tidigare att när investeringar skedde väldigt stort inom svinproduktionen i hela landet så verkade det som att man inspirerar varandra. Just nu är det mjölk som vi ser, som kanske varit lite eftersatt tidigare, som drar igång något liknande, säger Kjell Stillman.

Och Martin Hultman från Stickelösa tror att bönderna kommer att fortsätta låna pengar, även i framtiden.

– Det är klart att det kan inte fortsätta att öka i samma takt. Men att det finns ett stort uppdämt behov inom lantbruket att investera, det är helt klart, säger mjölkbonden Martin Hultman, från byn Stickeslösa utanför Huskvarna.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".