Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Snön knäcker allt fler tak

Publicerat onsdag 3 februari 2010 kl 16.37
I Uddevalla har både ett ridhustak och taket till Blomsterlandet kollapsat. Foto: SR Väst.

Snöovädret orsakar stora problem i Syd- och Mellansverige, med inställda tåg, bussar och flyg, och igensnöade vägar. Sedan i går har också minst sju tak rasat, sannolikt på grund av trycket från snömassorna.

Under eftermiddagen rasade ett ladugårdstak i Nyköping över ett 25-tal kor. Tidigare i dag föll ett garagetak för skolbussar ihop i Frändefors, norr om Vänersborg.

– Taket har rasat in. En fjärdedel av byggnaden är det som taket är borta på. Det var det som kom i natt som tog knäcken på det, säger Sven-Erik Palm, som äger bussgaraget.

Det är alltifrån lagerbyggnader till ladugårdar som rasat in. Ett fåtal människor har skadats lindrigt av de nedfallande takkonstruktionerna, men flera djur har skadats svårt. Bland annat fick en ridhäst avlivas på grund av sina skador.

Boverket, tillsammans med de berörda kommunerna, kommer nu att utreda närmare vad som ligger bakom, om konstruktionerna helt enkelt varit för svaga på de här taken.

Snöovädret som drog in över södra och västra Sverige i går, drar nu fram upp över Sverige.

Banverket kommer att fortsätta ställa in vissa tågavgångar i Skåne samt i Göteborgs- och Stockholmsområdet de närmaste dagarna på grund av snön.

Det eftersom Banverket vill kunna få i väg så många tåg som möjligt i rätt tid och dessutom hinna hålla alla växlar rena från snö och is.

Under flera timmar på onsdagen stängdes Skavsta flygplats i Nyköping och flyg ställdes in. Under eftermiddagen återupptogs dock flygtrafiken igen.

En av de drabbade resenärerna var Anna Nilsson.

– Det är väldigt frustrerande. Vi är en hel familj med barn som ska fira min mans fyrtioårsdag och har hotell bokat, säger hon.

På grund av snöovädret ställdes skolskjutsar in i dag för flera tusen skolelever runt om i Sverige. Vissa skolor har till och med varit stängda i dag.

En av de busschaufförer som inte körde skolskjuts i morse var Björn Ardgren från Etelhem på Gotland, eftersom han tyckte att det inte var säkert att ta sig fram på vägarna, trots att snöröjningen fungerade.

– De har hållit vägarna öppen bra den senaste tiden, men i år har de börjat sätta vägkäpparna en halvmeter från asfaltskanten och det äventyrar säkerheten otroligt. Jag tycker att det är vansinne, för det är meningen att plogbilarna ska ploga en halvmeter från käpparna för att inte käpparna ska gå sönder. Men det är lätt att komma ut till käpparna när man plogar, och följer man snövallarna då är det otroligt lätt att hamna i diket, sägter Björn Ardgren.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

I samarbete med SR Väst, SR Gotland och SR Sörmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".