Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tankesmedja vill få Ryssland närmare EU

Publicerat onsdag 3 februari 2010 kl 16.51

I en rapport som har lagts fram i Ryssland i dag föreslås en långtgående demokratisering av samhället och ett närmande till EU. Förslagen kommer från ett forskningsinstitut som har startats av president Dmitrij Medvedev. Men Rysslands starke Vladimir Putin är förmodligen mer kallsinnig.

Tankesmedjan ISOR instiftades av Dmitrij Medvedev direkt efter att han kom till makten och i dag har den presenterat sina förslag som är mycket omvälvande.

På punkt efter punkt går idéerna stick i stäv med hur utvecklingen gick under den förra presidenten, Vladimir Putin då Ryssland blev alltmer auktoritärt.

Bland annat vill de ha ett verkligt flerpartisystem med rotation vid makten, trösklarna för småpartier att komma in i parlamentet ska minskas, den statliga styrningen av tv avskaffas, guvernörerna ska återigen väljas direkt av medborgarna och krigsmakten halveras till en halv miljon soldater och bli en yrkesarmé.

En del av förslagen går definitivt längre än vad president Medvedev offentligt uttalat men förslagen antas ändå spegla ganska mycket hans idéer.

ISOR-förslaget är intressant framförallt för att det speglar hur debatten går i kretsarna närmast makten i Moskva. Medvedev har visat upp en något mer liberal profil än Putin och forskarna på ISOR hoppas få stöd från presidenten.

I Medvedevs kansli säger man än så länge bara att man studerar förslagen. Men Putin är fortfarande den viktigaste makthavaren och så länge det är så är det svårt att se att idéerna kommer att förverkligas.

Men tankesmedjan säger att Ryssland står vid ett vägskäl, om landet inte moderniseras kommer det förlora sin ställning som stormakt. Och utan ett öppet samhälle kan Ryssland aldrig få en dynamisk ekonomi, sägs det.

Rapportförfattarna vill också ha förändringar i utrikespolitiken, bland annat vill de ha frihandel med EU-länderna och på sikt att Ryssland kommer med i EU.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".