Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skärpta fylleriregler för flygpersonal

Publicerat torsdag 4 februari 2010 kl 03.00
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Det ska bli olagligt för piloter att köra med alkohol i kroppen. Samma alkoholregler kommer att gälla i luften som i trafiken. Det väntas regeringen föreslå i dag.

När regeringen fattat sitt beslut lämnas lagförslaget till riksdagen och en lagändring väntas träda i kraft den 1:a september.

Lagändringen innebär att en utökad kontroll kommer att hindra att flygpersonalen är påverkade av narkotika eller alkohol, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson.

– Regeringen föreslår nu strängare regler gällande flygfylleri och ger också möjligheter för polisen att utföra kontroller och prov utan att det finns skälig misstanke om fylleri.

Den nya brottsrubriceringen blir flygfylleri vid 0,2 promille och grovt flygfylleri vid 1,0 promille. När det gäller narkotika blir det nolltolerans.

Lagstiftningen kommer att gälla all personal som har att göra med flygsäkerhet. Det innebär bland annat kabinpersonal, flygledning och piloter.

Hittills har det endast varit möjligt att ta alkohol- och narkotikatester på flygpersonal om det funnits en skälig misstanke om att någon varit påverkad.

Med den nya lagen kommer polisen att kunna göra rutinkontroller både i form av utandningsprover och ögonkontroller.

– En utveckling av det här är att vi ger polisen utökade möjligheter att utföra kontroller och prover för att se om det finns någon misstanke om flygfylleri, säger Åsa Torstensson.

En annan förändring i lagstiftningen berör flygpassagerare som bedöms äventyra flygsäkerheten. Det kan handla om exempelvis alhoholpåverkade passagerare som är stökiga.

I dag kan de passagerarna bötfällas. Men med den nya lagändringen från och med 1:a september skärps straffsatsen, och de kan dömas till fängelse upp till sex månader.

Med lagändringen vill regeringen signalera att samma regler gäller i trafik, till sjöss och i luften, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson.

– Tidigare har det bara varit möjligt att bötfälla stökiga passagerare. Nu kan man också gå vidare med fängelsestraff, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson.

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".