Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU:s domstol kan fälla Sverige i dag

Publicerat torsdag 4 februari 2010 kl 06.05

I dag väntas Sverige fällas i EU:s domstol för att regeringen ännu inte infört EU:s så kallade datalagringsdirektiv i svensk lag.

EU-direktivet ålägger teleoperatörerna att lagra uppgifter om e-posttrafik och telefonsamtal, alltså vem vi ringer och vem vi e-postar till. Uppgifter som är viktiga för polisen för att klara upp brott.

Men justitieminister Beatrice Ask säger att Sverige, trots en fällande dom, kommer att avvakta för att vara helt säkra på att enskilda människors integritet skyddas.

– Som det ofta är i brottsbekämpning så står här brottsbekämpningens effektivitet mot skyddet för enskildas integritet och uppgifter om oss själva. Jag tycker att det finns en känsla av att fler och fler funderar över de frågorna och vi måste ju arbeta i samklang med vad medborgarna tycker.

Är det värt att låta det gå så långt att vi fälls i EU:s domstol?

– Vi har skäl till att faktiskt avvakta.

Är du beredd att gå så långt som till att tvingas betala skadestånd?

– Det är möjligt att det kommer att kosta en del. Men andra länder har ju svårigheter att vara klara över om det här direktivet och reglerna är förenliga med deras författningar. Så jag tycker inte att det är så märkvärdigt, säger justitieminister Beatrice Ask.

I flera EU-länder, bland annat i Tyskland, pågår nu rättsprocesser mot EU:s datalagringsdirektiv. Något som justitieminister Beatrice Ask välkomnar.

Men socialdemokratenThomas Bodström, som var Sveriges justitieminister när EU-direktivet antogs 2005 och som var en av initiativtagarna till EU-lagen, är kritisk. Han menar att datalagring behövs mer än någonsin. Sedan Ipredlagen trädde i kraft sparar teleoperatörerna inte längre uppgifter om till exempel internetanvändare och det försvårar polisens arbete.

– Det här är ett av polisens absolut viktigaste verktyg för att bekämpa människohandel och narkotikabrott, våldtäkter och mord. Så för mig är det fullständigt obegripligt hur den svenska regeringen kan tveka inför datalagringsdirektivet när man har genomfört FRA som är så oerhört mycket mer långtgående när det gäller integritetskränkning. FRA innebär att man lyssnar på vad människor säger. Datalagringen, då handlar det om vilka som har varit i kontakt med varandra, säger socialdemokraten Thomas Bodström.

Susanne Palme
susanne.palme@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".