Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen föreslår ny form av sparande

Publicerat torsdag 4 februari 2010 kl 06.29
"Samma skatt till staten."

Regeringen vill ta bort dagens reavinstbeskattningen vid försäljning av aktier, fonder och andra värdepapper. Anledningen är ett det ska bli en enklare sparform, säger finansmarknadsminister Mats Odell.

– Anledningen är att vi vill ha en bättre kapitaltillförsel till företagen, och vi vill göra det enklare för människor att spara. Ingen deklaration och ingen reavinstskatt. Det tror vi kommer att göra att flera vill spara och att man inte får inlåsningseffekter, att man väntar på grund av skatteeffekter. Man fattar beslut som är rationella, säger Mats Odell.

När man i dag säljer aktier, fonder och värdepapper måste varje transaktion redovisas till skattemyndigheten, och man betalar 30 procent i skatt på vinsten.

Istället vill regeringen under våren införa en sparform med ett slags konto där man kan köpa och sälja aktier och fonder hur mycket som helst, och sedan betala en årlig schablonskatt som baseras på tillgångarnas värde.

Det ska också gå att enkelt ta ut pengar på kontot.

Mats Odell kan i dag inte säga hur hög schablonskatten kommer att bli.

– Det är en fråga vi kommer att återkomma till när vi är färdiga med detta. Men en stor skillnad är ju också att här kommer man till skillnad från kapitalförsäkringen att kunna rösta för sina aktier. Det är det banken eller försäkringsbolaget som gör enligt det gamla systemet.

Men det är inte så att man som sparare nu kommer att tjäna en massa skattepengar?

– Det kan man göra. Men på det hela taget är det en väldigt stor del av stocken som inte förändras, utan helheten blir samma skatt till staten, säger finansmarknadsminister Mats Odell.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".