Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mordet på Pernilla Hellgren

"Allvarliga fel i mordutredning"

Publicerat torsdag 4 februari 2010 kl 11.13
1 av 2
Anders Eklund dömdes flera år senare för mordet. <br>Foto: Henrik Hansson/Scanpix.
2 av 2
Leif GW Persson.

Uppdaterad: 16:00
Polisen i Dalarna begick allvarliga fel i utredningen av mordet på Pernilla Hellgren i Falun år 2000. Redan efter några månader fanns Anders Eklund, som sedan dömdes för mordet, med i utredningen.

Anders Eklund följdes inte upp och han greps först efter mordet på Engla Höglund åtta år senare.

– Hade vi haft de bästa där, personer med stor tidigare erfarenhet, en fullständig organisation, så hade det här varit uppklarat inom loppet av några månader, säger polisprofessor Leif GW Persson, som har granskat utredningen.

Vad blir effekten av att man lägger den här listan åt sidan?

– Att Eklund får fortsätta med den brottslighet som ha tydligen har hållit på med hela tiden. Han har gjort sig skyldig till fler brott som vi vet om. Han har dödat en tioårig flicka, han har våldtagit en kvinna i Sandviken. Plus en massa andra underligheter, som blottning och sexuella ofredanden.

I oktober 2008 dömdes Anders Eklund till livstids fängelse för morden på Pernilla Hellgren och Engla Höglund.

Han greps efter att hans bil fångats på ett foto i samband med att 10-åriga Engla Höglund försvann i Stjärnstund våren 2008, och kopplades då via DNA till mordet på Pernilla Hellgren.

Enligt den granskning av polisens arbete som Leif GW Persson presenterade i dag förekom Anders Eklund minst två gånger i utredningen efter mordet på Pernilla Hellgren.

Dels på en lista med tänkbara gärningsmän som Rikskriminalpolisen sammanställde bara månader efter mordet. I stället för att följa upp listan koncentrerade sig polisen på tips från allmänheten. Inte heller ett direkt tips om Anders Eklund följdes upp, utan blev liggande.

Leif GW Persson konstaterar bland annat att utredningen hade bristande resurser, och att man saknade erfarenhet av att utreda mord där gärningsmannen inte är bekant med offret, något som enligt honom är vanligt när mindre polismyndigheter ska göra den här typen av utredningar.

I granskningen som presenterades i dag föreslås en rad åtgärder för hur man inom polisen ska kunna förhindra att något sådant här händer igen. Slutsatsen är att Dalapolisen inte är ensam om bristerna.

– Att vi ska skapa regional samverkan, så att vi inom ett område när sådant här händer kan ställa ett fungerande lag på fötter. Vi ska se till att handlingsplaner klara när det händer. Vi ska förstärka Rikskriminalpolisen så att de kan biträda oftare, säger Leif GW Persson.

Utredarnan vill också ha en sorts "revisorsfunktion", som ska granska utredningar som kört fast.

Det här är förslag som ska genomföras, säger rikspolischef Bengt Svensson.

– I princip kommer allting att åtgärdas.

I arbetet upptäcktes också att uppgifter om Anders Eklund försvunnit ur utredningen om mordet på Pernilla Hellgren. Det innan en internutredning skulle utreda om någon begått tjänstefel när tipsen blev liggande.

Det här blir nu en fråga för Riksåklagaren och Rikspolischefen.

– Våra datorer tappar inte bort information på det viset. Och faktum är att Eklund är den enda som saknas, det är lite konstigt, säger Leif GW Persson.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Anders Eklunds mord

Pernilla Hellgren ströps till döds den 4 juni 2000 på väg hem i Falun.

I november 2007 fick polisen ett tips om att Anders Eklund kunde vara intressant i utredningen, men tipset blev liggande.

Lördagen den 5 april 2008 försvann Engla Höglund, 10, på väg hem utanför Hedemora. Anders Eklund greps 7 april.

Som bevis fanns foton på Eklund och Engla som tagits av någon som provat sin nya kamera.

Eklund erkände att han mördat Pernilla Hellgren, sedan han fått veta att hans DNA band honom till brottet. Sedan erkände han även mordet på Engla Höglund.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".