Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler ska kunna fällas för människohandel

Publicerat torsdag 4 februari 2010 kl 12.02
Beviskraven ändras. Arkivfoto: Yvonne Åsell/Scanpix.

Uppdaterad: 18:56
Lagen om människohandel måste ändras så att den fungerar bättre. Det anser regeringen, och föreslår bland annat lägre krav på vissa delar av bevisningen.

Brottet människohandel infördes i lagstiftningen för åtta år sedan, men väldigt få har dömts. Nu lämnar regeringen ett förslag till lagrådet som bland annat ställer lägre krav på bevisningen när det gäller hur brottslingen har kontrollerat sitt offer.

– Det här med kontroll behöver inte vara så påtagligt. En ensam tjej som inte kan språket, som är långt hemifrån, som har blivit slagen och kanske är narkotikamissbrukare har inte så mycket att sätta emot. Hon blir ställd i någon slags vanmakt, säger justitieminister Beatrice Ask (M).

– Det är därför vi tar bort kontrollrekvisitet, som det heter. Det gör att man inte behöver bevisa vilken kontrollmakt man har utövat. Det räcker med att man har transporterat och organiserat och gjort alla andra bedrövligheter som man gör mot de här människorna, säger hon.

Det handlar alltså om förändringar i lagstiftningen som ska göra det lättare att fälla den som utnyttjar kvinnor för människohandel, oftast i sexuellt syfte. Enligt förslaget ska man inte längre behöva ta hänsyn till lagstiftningen i andra länder, för att döma någon för människohandel i Sverige.

Beatrice Ask konstaterar att ingen vet hur vanlig den här brottsligheten är. Men hon är säker på att den är vanligare än många tror.

– Det är väldigt många sexköpare även i Sverige. Vi har sett att gatuprostitutionen ökar, trots snöovädret i vinter. De tjejerna är ofta en del i den utsatthet som människohandel innebär. Vi har ett stort problem även i Sverige, säger hon.

Det finns en handlingsplan med olika åtgärder för att bekämpa människohandel. Det handlar bland annat om stöd till de kvinnor som drabbas. Men det kan också bli aktuellt med fler lagändringar framöver.

– Jag är rätt övertygad om att de här insatserna måste få en fortsättning, för det här är viktigt, säger justitieminister Beatrice Ask.

När kan lagstiftningen som du föreslår i dag vara genomförd?

– Jag föreslår att det ska vara den 1 juli i år. Jag hoppas att vi nu får ett godkännande av lagrådet, och att vi får ett snabbt riksdagsbeslut.

Tanken med lagändringen är att förhindra handeln med människor, oftast kvinnor, som utnyttjas i sexuellt syfte. Men det finns risker med förslaget, anser Jerzy Sarnecki, som är professor i kriminologi på Stockholms universitet.

- Å ena sidan har jag full förståelse för det, för det är vidriga brott. Det behövs verkligen effektiva metoder för att bekämpa dem. Å andra sidan ökar risken för att rättssäkerheten urholkas så att så fort man börjar sänka beviskraven, säger han.

Justitieutskottets ordförande Thomas Bodström (S) kallar förslaget otillräckligt och hade velat skärpa lagstiftningen ytterligare.

Han vill gå längre och ta bort lagstiftningen om koppleri, och i stället kalla det som tidigare var koppleri för människohandel.

- Det är alldeles för kortsiktigt, och förändringen blir alldeles för marginell. Det som behövs är att man ser till så att alla de här brotten mot flickorna just är brott mot flickorna, och inte ett brott mot staten. Koppleri är ett väldigt ålderdomligt brott. Här hade man chansen att göra det, men valde att inte göra det. Det är väldigt olyckligt, säger justitieutskottets vice ordförande, socialdemokraten Thomas Bodström.


Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".