Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Djurförsöksetiska nämnden:

Lodjursjakt med fällor en etisk fråga

Publicerat lördag 6 februari 2010 kl 10.50

Om någon vecka bestämmer Naturvårdsverket kvoten för licensjakt på lodjur. I samband med den jakten ska man också testa olika typer av fällor för lodjur. Det är ett pilotprojekt där man har fått tillstånd att fånga 15 lodjur.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har två gånger fått avslag av Djurförsöksetiska nämnden för betydligt större studier.

– Vi vill veta hur stressade djuren blir, om de får fysiska skador, får de yttre eller inre skador av att sitta i fällan, säger Mats Sjöquist, ordförande i beredningsgruppen för den Djurförsöksetiska nämnden i Uppsala.

De här fällorna är i första hand avsedda för vildsvin, men också lodjur kan bli fångade. Statistik från Statens veterinärmedicinska anstalt har visat att nära hälften av fångade lodjur har träflisor i magen och många har haft skador på tänder och klor när de försökt ta sig ur fällan.

– Det tycker jag låter som att lodjur blir väldigt stressade av den här situationen.

I pilotstudien får 36 vildsvin och 15 lodjur fångas. Men för någon vecka sedan avslog den Djurförsöksetiska nämnden en ny bred ansökan där SVA ville använda 250 djur, säger Mats Sjöquist.

– Vi hade fått in en ny omfattande ansökan där man ville testa många olika vildsvinsfällor och då har vi fortfarande inte fått in någon redovisning från pilotförsöket. Det vill säga: man har fortfarande inte kunnat ge någon information om hur djuren uppfattar att fastna i en sådan här fälla.

I tillståndet för pilotförsöket krävs en tät övervakning av fällan, den ska vittjas två timmar efter fångst. Under jakt behöver man inte vittja fällan mer än en gång per dygn.

De här fällorna är ju för närvarande tillåtna för jakt och över huvud taget är skyddskraven för djuren betydligt strängare vid djurförsök än vid jakt.

– Vi ställer i dag väldigt höga krav på djur man hanterar djur i forskningssammanhang. Många av oss fångar både möss och råttor på ett sätt som vi aldrig någonsin skulle acceptera i forskningssammanhang.

Om det nu visar sig i den här pilotstudien att djuren blir stressade och kanske tar skada när de försöker ta sig ut. Vad händer då?

– Vi får helt enkelt göra en etisk bedömning. Vår uppgift är att göra en avvägning mellan lidandet för djuret och nyttan för samhället av det här djurförsöket, säger Mats Sjöquist, som också är föreståndare för Nationellt centrum för djurvälfärd vid Lantbruksuniversitetet.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".