Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Minskad export för skogsbolagen

Publicerat torsdag 4 februari 2010 kl 12.42

Uppdaterad: 17:25
Det fortsätter att gå knackigt för skogsindustrin i finanskrisens och lågkonjunkturens spår. Det visar resultatrapporterna i dag från flera nordiska papperstillverkare.

Det var lite grann av nordiska mästerskapen i dag när svenska, finska och norska papperstillverkare lade fram sina resultat.

För Holmen gick det fjärde kvartalet bättre än samma kvartal 2008, vinsten blev 332 miljoner kronor före skatt.

Skogsindustrin är inte så omfattande i Norge som i Sverige och Finland, men Norske Skog kämpar på och lyckades nå en vinst på 887 miljoner norska kronor före skatt det fjärde kvartalet, jämfört med en förlust på 1,5 miljarder 2008.

Europas toppbolag Stora Enso är mer svenskt än finskt numera och bolaget lyckades vända en förlust från fjärde kvartalet 2008 på nästan nio miljarder kronor till en vinst fjärde kvartalet 2009 på nästan 900 miljoner kronor.

Finska jätten UPM Kymmene målade upp ungefär samma bild. Fjärde kvartalet blev starkare än väntat, ungefär två miljarder i vinst, men efterfrågan särskilt på tidningspapper väntas fortsätta minska i år och prispressen består.

Och finska M-Real, som hette Metsää-Serla men bytte namn när man köpte Modo Paper, gjorde en förlust före skatt på 800 miljoner kronor ungefär.

I förra veckan redovisade svenska SCA en vinst före skatt på 2,3 miljarder kronor. SCA är störst i Europa på hygienartiklar.

Gemensamt för inte bara den nordiska skogsindustrin utan för hela den globala pappersindustrin är att de senaste tio åren har präglats av överkapacitet och sjunkande efterfrågan. Personalneddragningar och stängning av fabriker har gjorts och kommer att ske även i år.

Trots dysterheten så handlar det trots allt om miljardvinster för bolagen men finanskris och lågkonjunktur har slagit även mot skogsindustrin. Höga energipriser spelar en inte obetydlig roll.

Det märks när branschorganet Skogsindustrierna sammanfattar de svenska exportsiffrorna förra året: värdet av skogsindustriexporten beräknas ha minskat från 129 miljarder kronor 2008 till 122 miljarder kronor 2009.

Efterfrågan ser inte ut att komma tillbaka 2010 enligt Holmens vd Magnus Hall.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".