Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
dumpningar i östersjön

Bildt vill ha svar från S-regering

Publicerat torsdag 4 februari 2010 kl 16.24

Utrikesminister Carl Bildt kommer att begära besked från den tidigare socialdemokratiska regeringen om vad den visste om uppgifterna att Ryssland ska ha dumpat radioaktivt avfall och kemiska stridsmedel i Östersjön så sent som i början av 1990-talet.

Samtidigt förnekas de här uppgifterna av Rysslands ledande expert på området.

– Jag är hundraprocentigt övertygad om att det inte skett någon dumpning av radioaktivt avfall i Östersjön åren kring 1990, inte heller av kemiska stridsmedel.

Det säger Aleksej Jablokov, framstående miljöforskare och nu i ledningen för det oppositionella Gröna partiet i Ryssland. Under en tid i början av 1990-talet var han dåvarande presidenten Jeltsins rådgivare i miljöfrågor och han ledde en omfattande utredning om Rysslands dumpningar av radioaktivt avfall och kemiska vapen till havs.

Men då kom det inte fram någonting som skulle tyda att det skett i Östersjön under de aktuella åren, och utredningen fick tillgång till allt hemligstämplat material, hävdar Jablokov.

Det var SVT-programmet Uppdrag granskning som i går presenterade uppgifter om dumpningarna som ska ha skett inom svensk ekonomisk zon öster om Gotland åren runt 1990.

Långt senare, för ungefär tio år sedan informerades utrikesdepartementet om saken av den militära underrättelsetjänsten Must, men av allt att döma vidtog regeringen inga åtgärder.

Utrikesminister Carl Bildt säger att han inte hört talas om uppgifterna och han är avvaktande i sin kommentar.

– Jag har inte haft möjlighet att se programmet. Men det är klart att vi ett eller annat sätt måste ta reda på vilken information den tidigare regeringen fick. Tydligen så ansåg de att det här var information som man inte behövde göra någonting med, och det får man ju försöka ta reda på varför de gjorde den bedömningen.

På underrättelsetjänsten Must vill man inte kommentera hur ärendet hanterats. Det är väl känt sedan länge att dåvarande Sovjetunionen och västmakterna dumpade stora mängder kemiska vapen från andra världskriget i Östersjön.

Aleksej Jablokovs utredning visade att Sovjetunionen och Ryssland efter det gjorde sig av med väldiga mängder radioaktivt material till havs, fast - enligt utredningen - inte i Östersjön alltså utan i Norra ishavet och västra Stilla havet, dumpningar som under åren lett till starka protester från omvärlden.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Katarina Helmersson
katarina.helmersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".