Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Enormt röjningsarbete ger haitier jobb

Publicerat fredag 5 februari 2010 kl 05.30
Röjningsarbetarna jobbar i tvåskift för att utnyttja de hackor och spadar som finns maximalt. Foto: Adam Rogers/UNDP.

FN har startat ett uppröjningsprojekt på Haiti som både ska bidra till att rensa upp i de förstörda områdena och ge haitierna jobb.

Tusentals haitier har redan fått jobb och får nu betalt för att hjälpa till att röja upp i sina kvarter, säger Adam Rogers på FN:s utvecklingsprogram UNDP i Port-au-Prince.

35 000 haitier har hittills fått arbete genom FN för att rensa upp gatorna så att räddningsfordon och andra bilar kan komma fram, röja i bostadsområden så att det ska gå att bo där igen - och så sorteringsarbete, för att återvinna allt som är brännbart och kan användas för att elda och laga mat.

Hackor, spadar och skottkärror används i tvåskift för att utnyttja de verktyg som finns maximalt och för att ge så många som möjligt arbete.

– Ett enormt uppröjningsarbete pågår från klockan sex på morgonen till sex på kvällen runt om i de drabbade orterna. Men arbetet ger också värdighet till människor som annars inte skulle ha något att göra och ger familjer egna inkomster att leva av. Det i sin tur bidrar till att stödja den lokala ekonomin, säger Adam Rogers, som tror att antalet anställda kommer att vara fler än 100 000 inom ett par veckor.

Det finns mycket att göra och människor som vill ha arbetet saknas inte. Det handlar bara om att få in tillräckligt med pengar från givarländerna för att kunna betala lönerna.

– När nyheten sprids att en stadsdel har arbete att erbjuda tar jobben snart slut och de som inget fick kommer tillbaks för att försöka igen nästa dag, berättar Adam Rogers.

Ibland avbryts röjningen av en tyst och värdig allvarsstund bland människor som sedan sett så mycket. Det är när fler döda dras fram ur rasmassorna, för det finns fortfarande många kroppar kvar under husen, säger Adam Rogers på FN:s utvecklingsprogram UNDP i Haiti.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".