Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tuffare tonläge mellan USA och Kina

Publicerat fredag 5 februari 2010 kl 12.30

Ordkriget mellan Kinas och USA fortsätter att trappas upp. USA:s president Obama utlovade i går tuffare tag mot Kinas valutapolitik.

En av Kinas vice ministrar har varnat för att konflikten kan skada USA:s möjligheter till återhämtning från den ekonomiska krisen.

Men risken är liten att ordkriget kommer att leda till ett ekonomiskt krig mellan länderna. De är alldeles för beroende av varandra.

– Kina är i dag, och USA med för den delen, alltför beroende av att det sker en global återhämtning i ekonomin, säger Christer Ljungwall, forskare vid Handelshögskolan med uppdrag för Asiatiska Utvecklingsbanken i Kina.

Christer Ljungwall bor och arbetar i Kina sedan sex år tillbaka med uppdrag för Asiatiska utvecklingsbanken och Handelshögskolan i Stockholm.

– Det är för dyrbart för den ena eller andra parten, eller båda två, att skada den här processen som nu faktiskt i viss mån har satt i gång.

Den senaste veckan har anklagelserna slungats fram och tillbaka över Stilla Havet. Det började med kinesiska utbrott över USA:s vapenförsäljningar till Taiwan Och president Obamas planer på att ta emot Tibets andlige ledare Dalai Lama.

I förrgår lovade president Obama i ett möte med partikamraterna i senaten, att bli "tuffare" gentemot Kina i alla frågor om handeln mellan länderna. Och i går svarade en kinesisk talesman att anklagelser och påtryckningar inte hjälper.

Kina har ett mycket starkt vapen gentemot USA. Kina är numera USA:s största långivare. USA är skyldig Kina ungefär motsvarande 5 000 miljarder kronor och Kina skulle kunna stänga av penningkranen.

Men problemet är att en sån attack skulle slå tillbaka mot Kina självt.

– Skulle man nu med olika styrmedel få till ett kraftigt fall för dollarn så skulle det få direkta konsekvenser på den inhemska kinesiska ekonomin. Så det kommer att ske en avvägning mellan det politiska pr-spelet och de ekonomiska realiteterna.

Christer Ljungwall tror istället att det diplomatiska bråket kan ge avtryck i Kinas politik gentemot Taiwan.

– När det gäller Taiwan så är min bedömning att man kommer att försöka dra ut på de handelsavtal som Kina nu förbereder och faktiskt redan förhandlar om med Taiwan, snarare än att man försöker sig på någon politisk aggression.

Ytterligare en möjlighet är att Kina utnyttjar sin plats i FN:s säkerhetsråd för att bromsa eller stoppa åtgärder mot Iran.

– Man kan mycket väl fördröja eller rent utav lägga sitt veto mot ytterligare sanktioner mot Iran, säger Christer Ljungwall, forskare vid Handelshögskolan med uppdrag för Asiatiska Utvecklingsbanken i Kina.

Staffan Sonning
staffan.sonning@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".