Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Den snöiga vintern kan bli en valfråga

Publicerat fredag 5 februari 2010 kl 05.20
Trött på vintern? Foto: Mons Brunius/Scanpix.

Snön kan bli en valfråga. Oppositionen anser att regeringen inte satsat tillräckligt för att ta hand om snömängderna. Därför kallas nu ansvariga ministrar till riksdagens utskott.

Snöplogarna rullar för fullt men trots det uppstår trafikkaos. Vägverket saknar tillräcklig kapacitet för snöröjning. Resenärer väntar i timmar på försenade eller inställda tåg när Banverket inte klarar hålla spåren öppna. Och tak ger vika för snön.

Oppositionen menar att snön nu har blivit en politisk fråga och socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Sven-Erik Österberg, vill nu att ministrarna svarar på hur mycket resurser regeringen är beredd att satsa så att snön kan hanteras.

– Ett sätt är ju att ministrarna redovisar till sina utskott vad man tänker göra åt kommunikationerna, inte minst på tågsidan. Vi ser också att det har varit väldig problem på hussidan där faktiskt hus rasar in. Har vi tillräcklig kunskap i samhället att hantera sådana här situationer? Svaret är nog nej på det, säger Sven-Erik Österberg.

Oppositionen tänker nu kalla infrastrukturminister Åsa Torstensson och miljöminister Andreas Carlgren till trafik- respektive civilutskottet i riksdagen.

Men är det här verkligen en regeringsfråga?

– Absolut, beredskapen i samhället och hur resurserna fördelas.

Kan det rent av bli en valfråga?

– Absolut, det har vi sett förut. Missade snöröjningar är något som upprör väljare väldigt mycket och vi ser att beredskapen har inte varit god i år heller när det kommer snö och snöar på det här sättet. Så det kan det mycket väl bli, säger Sven-Erik Österberg.

Och det finns de som håller med Österberg. I alla fall tycker Sengul Alp i Stockholm att snöröjningen inte fungerar.

– Den fungerar inte alls nu när man är gravid i alla fall. Jag tycker att det är jättesvårt att gå. Det är halt så jag är rädd för att ramla hela tiden, säger Sengul Alp.

Kan politikerna göra något åt att det inte snöröjs ordentligt?

– Ja men det är väl deras ansvar.

Kan det bli en valfråga tror du?

– Nej, det finns nog viktigare frågor, säger Sengul Alp.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".