Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Facket: Ingen aktieutdelning bra beslut

Publicerat fredag 5 februari 2010 kl 11.48

Resultatet för Volvokoncernen var sämre än väntat och det dåliga resultatet gör att styrelsen för Volvokoncernen föreslår att det inte blir någon aktieutdelning i år.

Bland många Volvoanställda har en utdelning till aktieägarna varit en mycket omdebatterad fråga efter fjolårets aktiedelning, som gjordes trots att Volvoledningen förutspådde att 2009 skulle bli ett dåligt år för Volvo.

– Jag tycker det är ett bra beslut med tanke på att det dåliga resultatet och att många människor har fått lämna företaget och det hade nog stuckit många i ögonen om det hade blivit utdelning den här gången, säger Mikael Sällström, ordförande för Verkstadsklubben på Volvo och personalrepresentant i bolagsstyrelsen.

Argumentet förra gången var att aktieägarna måste ha någon utdelning för de pengar som de ändå satsat på att vara ägare i AB Volvo.

– Det är klart, men vi har en situation där man kanske långsiktigt måste säkra finanserna i ett företag. Det är inte speciellt klokt att dela ut pengar till aktieägarna under just de här förutsättningarna för det är ju även det långsiktiga värdet på aktien som ska säkras.

Det blir alltså av allt att döma ingen aktieutdelning på Volvokoncernen i år.

Även om det formella beslutet fattas på bolagsstämman om några månader har de stora aktieägarna med sina styrelserepresentanter i bolagsstyrelsen föreslagit att man helt ska avstå från att dela ut pengar till aktieägarna.

Förra året betalades två kronor per aktie ut, sammanlagt fyra miljarder kronor.

Under förra året fick 20 000 Volvoanställda lämna sina jobb, knappt hälften i Sverige.

Verkstadsklubbens Mikael Sällström hoppas nu att åtminstone några anställda kan få tillbaka sina jobb, med tanke på att det ser betydligt bättre ut för Volvo i år eftersom orderingången de sista månaderna ökade kraftigt.

– Det har ju skett återanställningar i både Umeå och Gent, visserligen visstidsanställningar, men ändock som en följd av uppgången. Här i Göteborg lever vi med ett krisavtal som faktiskt tecknades på grund av att 350 personer till riskerade jobbet så det känns ju tryggare för dem, men i andra steget hoppas vi ju naturligtvis att man ska börja återanställa, säger han.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".